SERVIS ČERVENÉHO VÍNA
S DEKANTACÍ

SKLENICE NA VÍNO MÁ BÝT
TEPLOTA PRO PODÁNÍ ČERVENÉHO VÍNA
ČERVENÉ VÍNO MŮŽEME PODÁVAT
1. PŘÍMO VE
SKLENICI
2. V ORIGINÁLNÍCH
LAHVÍCH
3. VE DŽBÁNCÍCH
1. PŘÍMO VE
SKLENICI
2. V ORIGINÁLNÍCH
LAHVÍCH
Objednávka
- odrůda, popřípadě značka vína
- oblast
- výrobce či negociant
- ročník
- přívlastek
- kategorie podle zbytkového
cukru
- velikost láhve
- přání hosta dekantovat, či ne
Inventář pro servis:
- příručník
- číšnický nůž
- podšálek na korek a podšálek na
kapsli a zápalky
- degustační sklenice pro
sommeliera
- dekantační košíček
- karafa
- svícen a zápalky
- sklenice na červené víno
Servis
1. Prezentace
- z levé strany hostiteli,
představení vína (odrůda, ročník, kategorie, vhodné pokrmy, teplota při
podávání)
2. Otevření láhve
- odstranění kapsle, otření hrdla
o příručník
- navrtání korku do 2/3, (korek
se nesmí provrtat!!!)
- otření hrdla korkem, ověření
kvality vína přičichnutím ke korku
- předložení korku hostiteli na
podšálku
3. Dekantace a servis
- nalití degustačního doušku do
skleničky sommeliera, ověření barvy a vůně vína
- přelití vína z degustační
skleničky do karafy, vyvínění karafy
- přelití vína z karafy do
skleničky sommeliera, ověření kvality vína (po odsouhlasení degustace hostem)
- zapálení svíčky, nad svíčkou
provedení dekantace vína
- nalití degustačního doušku
hostiteli, po jeho odsouhlasení rozlití vína společnosti dle společenských
pravidel
- dolití vína hostiteli

4. Dolévání vína
a) po dopití
vína prvního hosta doléváme nejprve prázdnou skleničku
a následovně všem ostatním hostům
b) na přání
hostitele
3. VE DŽBÁNCÍCH