ZÁKLADNÍ PRAVIDLA OBSLUHY

 

 

1. Chování číšníka

-          správné držení těla při chůzi

-          při práci u stolu, příjemný výraz obličeje

-          používáme příručník, elegantní držení inventáře, přiměřené a přesné 
       pohyby, zručnost a zřetelná jistota.

 

2. Používání inventáře

-   V levé ruce se nosí inventář a pravá slouží k manipulaci (otevírání dveří, doplňování inventáře, servis)

-   Úprava stolů při přijetí hosta
– nejprve se upraví stůl dle počtu příchozích hostů a poté dle objednávky

-   Tácky
– používáme při servisu menšího počtu polévek a nápojů, při manipulaci
  s příbory, při sklízení použité skla, při zakládání inventáře
- ukládáme je na příruční stoly
- prostíráme je ubrouskem

-   Plata
– používáme při servisu většího počtu pokrmů a nápojů.

-  Velká plata
– pokládáme při servisu pokrmů a nápojů na příruční stůl, dále nosíme pokrmy v rukách a nápoje na táccích.

-  Příručník
– používáme několika způsoby:

a)     při servisu pokrmů v ruce rozložený na 2/3 k ochraně prstů
    a předloktí

b)     při používání plat na úzko v dlani

c)      při servisu na tácku složený na úzko přes předloktí levé ruky

d)     při servisu pokrmů na mísách složený na úzko přes celou levou
    ruku k ochraně prstů a rukávu

e)     při servisu láhvového vína složený do trojúhelníku nebo na úzko