ZÁKLADNÍ PRAVIDLA OBSLUHY
je souhrn základních pouček o profesionálním chování, používání inventáře, podávání pokrmů a nápojů a debarasu
1. Chování číšníka
- správné držení těla při chůzi
- při práci u stolu, příjemný výraz obličeje
-
používáme příručník,
elegantní držení inventáře, přiměřené a přesné
pohyby, zručnost a zřetelná jistota.
2. Používání inventáře
- V levé ruce se nosí inventář a pravá slouží k manipulaci (otevírání dveří, doplňování inventáře, servis)
- Úprava
stolů při přijetí hosta
– nejprve se upraví stůl dle počtu příchozích hostů a poté dle objednávky
- Tácky
– používáme při servisu menšího počtu polévek a nápojů, při manipulaci
s příbory, při sklízení použité skla, při zakládání inventáře
- ukládáme je na příruční stoly
- prostíráme je ubrouskem
- Plata
– používáme při servisu většího počtu pokrmů a nápojů.
- Velká
plata
– pokládáme při servisu pokrmů a nápojů na příruční stůl, dále nosíme pokrmy
v rukách a nápoje na táccích.
- Příručník
– používáme několika způsoby:
a)
při servisu pokrmů
v ruce rozložený na 2/3 k ochraně prstů
a předloktí
b) při používání plat na úzko v dlani
c) při servisu na tácku složený na úzko přes předloktí levé ruky
d)
při servisu pokrmů na
mísách složený na úzko přes celou levou
ruku k ochraně prstů a rukávu
e) při servisu láhvového vína složený do trojúhelníku nebo na úzko