SKLÍZENÍ INVENTÁŘE 

 

 

 

 

1. Provádíme zprava, zleva pouze vyjímečně

 

2. Dbáme na dodržování společenských, hygienických a bezpečnostních pravidel

 

3. Sledujeme stav celého stolu, ptáme se na další přání hostů

 

Inventář od nápojů

-          sklízíme na tácky nebo plata

-          odnášení skla v rukách je nepřípustné

 

Inventář od pokrmů

-          odnášíme v rukách, ihned do umývárny

-          dbáme aby použitý inventář byl v místnosti co nejméně

 

 

 

Způsoby odnášení pokrmů

1. dvoutalířový způsob – používáme při debarasu polévkových talířů a ostatních talířů beze zbytků jídel.

2. třítalířový způsob – na první talíř se rovnají příbory, na druhý zbytky, na třetí se vrství talíře. Misky od kompotů můžeme dávat k příborům, talířky na třetí talíř.

 

Udržování čistoty  a pořádku

na celém pracovišti je povinností všech číšníků během celého provozu. Znamená to průběžnou péči  o čistotu stolů, doplnění MSI, srovnání židlí a stolů, včasnou výměnu popelníků a udržování čistoty podlahových krytin.

Důležitý je také pořádek na pomocných stolech a vozících, čistota všech prodejních zařízení, komunikací a WC.