SKLÍZENÍ INVENTÁŘE
1. Provádíme zprava, zleva pouze vyjímečně
2. Dbáme na dodržování společenských, hygienických a bezpečnostních pravidel
3. Sledujeme stav celého stolu, ptáme se na další přání hostů
Inventář od nápojů
- sklízíme na tácky nebo plata
- odnášení skla v rukách je nepřípustné
Inventář od pokrmů
- odnášíme v rukách, ihned do umývárny
- dbáme aby použitý inventář byl v místnosti co nejméně
Způsoby odnášení pokrmů
1. dvoutalířový způsob – používáme při debarasu polévkových talířů a ostatních talířů beze zbytků jídel.
2. třítalířový způsob – na první talíř se rovnají příbory, na druhý zbytky, na třetí se vrství talíře. Misky od kompotů můžeme dávat k příborům, talířky na třetí talíř.
Udržování čistoty a pořádku
na celém pracovišti je povinností všech číšníků během celého provozu. Znamená to průběžnou péči o čistotu stolů, doplnění MSI, srovnání židlí a stolů, včasnou výměnu popelníků a udržování čistoty podlahových krytin.
Důležitý je také pořádek na pomocných stolech a vozících, čistota všech prodejních zařízení, komunikací a WC.