TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE
1. Z kuchyně transportujeme pokrmy na platech, vozících nebo v rukách
2. Plata s pokrmy pokládáme na příruční stůl
3. Používáme příručník
4. Servis zprava, při překládání z mís z leva
5.
Pokud je malý prostor
můžeme výjimečně obsluhovat zleva, nebo větší
společnosti z jednoho místa (př. čela stolu)
6.
Respektujeme
společenská pravidla, nerušíme hosty při jídle, najednou
obsluhujeme, najednou sklízíme
7. Studené přílohy můžeme založit předem
8. Omáčníky se lžičkou zakládáme vlevo, bez lžičky vpravo
9. Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný
10.
Pokrmy, které si host
bude sám překládat zakládáme co nejblíže k talíři
přílohy vlevo, mísy s masem nad talíř nebo mírně vlevo
11. K přílohám stačí polévková lžíce, k pokrmům celý bajlak
12. Dochucovací prostředky zakládáme v dosahu hostů
13. Obsluha každého hosta má být kompletní
14.
Nejprve založíme salát
a přílohu na levou stranu, potom talíř před hosta,
popř. kompot na pravou stranu
15.
Při
ztížených podmínkách servisu obsluhujeme vzdálenější hosty jako první
bez ohledu na společenská pravidla
16.
Úprava
pokrmů na talíři – při jedné příloze maso mírně vpravo a příloha
vlevo, při dvou přílohách maso v dolní části talíře,
přílohy v horní, ozdoba
nemá zakrývat znak na talíři.