TECHNIKA NOŠENÍ INVENTÁŘE

 

 

1.      Z kuchyně transportujeme pokrmy na platech, vozících nebo v rukách

 

2.      Plata s pokrmy pokládáme na příruční stůl

 

3.      Používáme příručník

 

4.      Servis zprava, při překládání z mís z leva

 

5.      Pokud je malý prostor můžeme výjimečně obsluhovat zleva, nebo větší
     společnosti z jednoho místa (př. čela stolu)

 

6.      Respektujeme společenská pravidla, nerušíme hosty při jídle, najednou
     obsluhujeme, najednou sklízíme

 

7.      Studené přílohy můžeme založit předem

 

8.      Omáčníky se lžičkou zakládáme vlevo, bez lžičky vpravo

 

9.      Talíř před hosta klademe tak, aby znak byl čitelný

 

10.    Pokrmy, které si host bude sám překládat zakládáme co nejblíže k talíři
     přílohy vlevo, mísy s masem nad talíř nebo mírně vlevo

 

11.    K přílohám stačí polévková lžíce, k pokrmům celý bajlak

 

12.    Dochucovací prostředky zakládáme v dosahu hostů

 

13.    Obsluha každého hosta má být kompletní

 

14.    Nejprve založíme salát a přílohu na levou stranu, potom talíř před hosta,
     popř. kompot na pravou stranu

 

15.    Při ztížených podmínkách servisu obsluhujeme vzdálenější hosty jako první
     bez ohledu na společenská pravidla

 

16.    Úprava pokrmů na talíři – při jedné příloze maso mírně vpravo a příloha
     vlevo, při dvou přílohách maso v dolní části talíře, přílohy v horní, ozdoba
     nemá zakrývat znak na talíři.