Restaurační způsob obsluhy

Tento zp. obsluhy je nejrozšířenější, rozdělujeme jej:

A)  JEDNODUCHÁ OBSLUHA – zakládá číšník pokrmy včetně příloh přímo před hosta.

1.   Základní forma JO – teplé přílohy přímo na talíři, možno použít klubové talíře

2.     Vyšší forma JO – teplé  přílohy se podávají na dezertních talířích, nebo přímo na mísách a hosté si překládají sami.

3.    Slavnostní forma JO – klubové talíře a slavnostní gloše při servisu hlavních chodů

 

B)  SLOŽITÁ OBSLUHA –pokrmy se expedují na mísách a miskách, číšníci používají servírovací stolky a vozíky a všechny pokrmy se překládají, prezentace pokrmů a nachservis (překládání hlavního jídla po částech)

1. Základní forma SO  - číšník překládá pokrmy na servírovacím stolku, přihřívá zbývající část pokrmu

2. Vyšší forma SO – dohotovování pokrmů číšníkem přímo u stolu hosta (dranžírování, flambování, míchání salátů, …)

Modernizací pohostinství může být např. zvolena JO při podávání všech jídel a pouze u některých specialit, může být použita SO.

 

 

C)  NABÍDKOVÉ STOLY – může být pouze na doplňkový sortiment saláty a dezerty, až po kompletní sortiment pokrmů s volným výběrem za jednotnou cenu. Číšníci vybrané pokrmy založí na stů