Tento zp. obsluhy je nejrozšířenější, rozdělujeme jej:
A) JEDNODUCHÁ OBSLUHA – zakládá číšník pokrmy včetně příloh přímo před hosta.
1. Základní forma JO – teplé přílohy přímo na talíři, možno použít klubové talíře
2. Vyšší forma JO – teplé přílohy se podávají na dezertních talířích, nebo přímo na mísách a hosté si překládají sami.
3. Slavnostní forma JO – klubové talíře a slavnostní gloše při servisu hlavních chodů
B) SLOŽITÁ OBSLUHA –pokrmy se expedují na mísách a miskách, číšníci používají servírovací stolky a vozíky a všechny pokrmy se překládají, prezentace pokrmů a nachservis (překládání hlavního jídla po částech)
1. Základní forma SO - číšník překládá pokrmy na servírovacím stolku, přihřívá zbývající část pokrmu
2. Vyšší forma SO – dohotovování pokrmů číšníkem přímo u stolu hosta (dranžírování, flambování, míchání salátů, …)
Modernizací pohostinství může být např. zvolena JO při podávání všech jídel a pouze u některých specialit, může být použita SO.
C) NABÍDKOVÉ STOLY – může být pouze na doplňkový sortiment saláty a dezerty, až po kompletní sortiment pokrmů s volným výběrem za jednotnou cenu. Číšníci vybrané pokrmy založí na stů