GASTRONOMICKÝ SLOVNÍČEK
Abzac |
příruční stůl |
Agrafa | drátěný košíček na šumivé víno |
After dinner drink | nápoj podávaný po jídle |
Aperitiv | nápoj podávaný před jídlem pro povzbuzení chuti k jídlu |
Á la carte | druh jídelního lístku |
Á la menu | pevná sestava jídel, někdy i nápojů |
Amaro | hořký |
Banket | slavnostní hostina s tabulí |
Before dinner drink | nápoj podávaný před jídlem |
Bianco | bílý, sladký |
Bitter | hořký |
Bitterflasche | dávkovací (stříkací) láhev |
Brandy | destilát z vína |
Brunch | pozdní snídaně |
Coffeebreak | přestávka s občerstvením |
Cognac | destilát z vína ze stejnojmenné oblasti |
Commi | pomocný číšník |
Couvert | poplatek za dochucovací prostředky, pečivo, ubrousky |
Kuvér | založení inventáře pro jednu osobu |
Debaras | sklízení inventáře |
Degustace | ochutnávání |
Dekantování | přelévání starších ročníků červeného a bílého vína pro provzdušnění a mladších ročníků pro provzdušnění. |
Demi sec | polosladký |
Dépot | usazenina v láhvi vína, vzniklá vysrážením barviv a tříslovin |
Digestiv | nápoj podávaný po jídle pro povzbuzení trávení |
Dranžírování | výraz pro práci s nožem |
Filírování | krájení na plátky |
Fingerbowle | oplachovač prstů |
Fruitbowle | oplachovač ovoce |
Frapování | rychlé chlazení nápojů |
Gurmán | labužník |
Chafing | ohřívač na pokrmy |
Ikebana | způsob úpravy květin |
Karafa | nádoba na dekantování nebo provzdušňování vín |
Kenzan | ježek do květinových mís |
Keridon | pomocný servírovací stůl |
Kloše | poklice na udržení teploty pokrmů |
Kšíry | použitý inventář |
Kyveta | tlaková nádoba na sodovou vodu |
Liftboy | výtahář |
Molton | podložka pod ubrus |
Nachservis | opakovaná nabídka části pokrmu |
Naperon | krycí ubrus |
Office | přípravna číšníků |
Red | červený |
Rosa, rose | růžový |
Režon | ohřívací stůl |
Saturátor | výrobník sodové vody |
Sec | suchý |
Shaker | nádoba na míchání nápojů |
Short drink | krátký nápoj |
Solanka | chladící směs v pivním pultu |
Sommelier | nápojář, odborník přes víno |
Sosír | omáčník |
Strainer | barové sítko |
Šámbrování | pozvolné oteplování nápojů |
Table d´hôte | volný výběr pokrmů, způsob nabídky snídaní |
Temperování | úprava teploty na danou hodnotu |
Terina | polévková mísa |
Trancheur | specialista na krájení u stolu |
Tubus | izolační obal na servis lahvového vína |
Tymbál | kastrůlek na zapékané pokrmy |
Viněta | nálepka |
VIP | velmi důležité osoby |
Welcome drink | nápoj na uvítanou |
Whisky | angloamerická pálenka z obilí |