GASTRONOMICKÝ SLOVNÍČEK

| Abzac |
příruční stůl |
| Agrafa | drátěný košíček na šumivé víno |
| After dinner drink | nápoj podávaný po jídle |
| Aperitiv | nápoj podávaný před jídlem pro povzbuzení chuti k jídlu |
| Á la carte | druh jídelního lístku |
| Á la menu | pevná sestava jídel, někdy i nápojů |
| Amaro | hořký |
| Banket | slavnostní hostina s tabulí |
| Before dinner drink | nápoj podávaný před jídlem |
| Bianco | bílý, sladký |
| Bitter | hořký |
| Bitterflasche | dávkovací (stříkací) láhev |
| Brandy | destilát z vína |
| Brunch | pozdní snídaně |
| Coffeebreak | přestávka s občerstvením |
| Cognac | destilát z vína ze stejnojmenné oblasti |
| Commi | pomocný číšník |
| Couvert | poplatek za dochucovací prostředky, pečivo, ubrousky |
| Kuvér | založení inventáře pro jednu osobu |
| Debaras | sklízení inventáře |
| Degustace | ochutnávání |
| Dekantování | přelévání starších ročníků červeného a bílého vína pro provzdušnění a mladších ročníků pro provzdušnění. |
| Demi sec | polosladký |
| Dépot | usazenina v láhvi vína, vzniklá vysrážením barviv a tříslovin |
| Digestiv | nápoj podávaný po jídle pro povzbuzení trávení |
| Dranžírování | výraz pro práci s nožem |
| Filírování | krájení na plátky |
| Fingerbowle | oplachovač prstů |
| Fruitbowle | oplachovač ovoce |
| Frapování | rychlé chlazení nápojů |
| Gurmán | labužník |
| Chafing | ohřívač na pokrmy |
| Ikebana | způsob úpravy květin |
| Karafa | nádoba na dekantování nebo provzdušňování vín |
| Kenzan | ježek do květinových mís |
| Keridon | pomocný servírovací stůl |
| Kloše | poklice na udržení teploty pokrmů |
| Kšíry | použitý inventář |
| Kyveta | tlaková nádoba na sodovou vodu |
| Liftboy | výtahář |
| Molton | podložka pod ubrus |
| Nachservis | opakovaná nabídka části pokrmu |
| Naperon | krycí ubrus |
| Office | přípravna číšníků |
| Red | červený |
| Rosa, rose | růžový |
| Režon | ohřívací stůl |
| Saturátor | výrobník sodové vody |
| Sec | suchý |
| Shaker | nádoba na míchání nápojů |
| Short drink | krátký nápoj |
| Solanka | chladící směs v pivním pultu |
| Sommelier | nápojář, odborník přes víno |
| Sosír | omáčník |
| Strainer | barové sítko |
| Šámbrování | pozvolné oteplování nápojů |
| Table d´hôte | volný výběr pokrmů, způsob nabídky snídaní |
| Temperování | úprava teploty na danou hodnotu |
| Terina | polévková mísa |
| Trancheur | specialista na krájení u stolu |
| Tubus | izolační obal na servis lahvového vína |
| Tymbál | kastrůlek na zapékané pokrmy |
| Viněta | nálepka |
| VIP | velmi důležité osoby |
| Welcome drink | nápoj na uvítanou |
| Whisky | angloamerická pálenka z obilí |