PIVNÍ A STROJOVÉ ZAŘÍZENÍ
· je důležité k získání potřebného přetlaku v sudech, tancích a v rozvodu výčepního zařízení
· může být na stlačený vzduch, na CO2, v talkových nádobách s regulátorem nebo na ruční čerpání s přenosným čerpadlem
· maximálně možný přetlak při čepování je 300 kPa, nutný přetlak k uchování jakosti nápojů minimálně 50 kPa
· musí odpovídat požadavkům ČSN
1. Nasávací koš s filtrem – musí být minimálně 2m nad zemí
2. Kompresor – s talkovým spínačem
3. Vzdušník – tlaková nádoba s manometrem, pojistným a výpustným ventilem
4. Rozdělovač – vzduchového vedení (musí být snadno rozebíratelný a čistitelný)
5. Manometry – s červeně označenou horní hranici přetlaku
6. Vzduchové potrubí – neporušené, těsné
7. Strojovna tlakového ústrojí – umístěna na suchém, chladném a dobře větratelném místě
8. Narážecí zařízení KEG – dělí se na dvě části, dolní je trvalou součástí sudu a horní součástí pivního a vzduchového potrubí
2. Nápojové potrubí
· skládá se z trubek a spojovacích dílů, nesmí být vedeno kolem zdrojů tepla, musí být upevněny, aby se zamezilo chvění
3. Dochlazovač (výparník)
· je součástí chladícího soustrojí
· pracuje jako výměník tepla
4. Výčepní stůl (stolice, pult)
· masivní konstrukce skříňového typu, celý vnitřní prostor je chlazený, skládá se z dochlazovače a skladovacího prostoru
· horní část tvoří kovová deska s tzv. hlavou a výčepními kohoutky
Deska výčepního pultu
· je z nerezu, má zvýšené okraje, zaoblené rohy a sklon k odpadu
· součástí stolu je vanička s přívodem teplé a studené vody a s neuzaviratelným odpadem vody
Výčepní kohoutky (pípy)
· mají na konci jemná sítka, musí být snadno vyjímatelná a umožňovat montáž čistícího zařízení
· při používání KEGu nejsou sítka nutná
5. Výčepní místnost (výčep)
· může sloužit jako odbytová místnost
· součástí jejího vybavení jsou police na sklo a skříňky, popř. vitríny na zboží
· Tlakové láhve
· Přenosná vzduchová čerpadla
· Chladící soustrojí – pracuje na stejném principu jako chladničky