HYGIENA PIVNÍHO A STROJOVÉHO ZAŘÍZENÍ

 

·       správná údržba pivního a strojového zařízení ovlivňuje kvalitu piva – jeho barvu, pěnivost, chuť

 

PIVNÍ POTRUBÍ

·       v pivních trubkách se po dobu čepování usazují kvasinky v podobě slizkého kalu, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu, čistotu a chuť piva

·       proto je nutno pivní trubky čistit dle množství vyčepovaného piva

·       po vyčepování každého sudu se trubky propláchnou studenou vodou, směrem z výčepní stolice do sklepa

·       jednou za týden, nejméně však jednou za 14 dní pivní trubky důkladně  vyčistíme

·       cínové trubky čistíme teplou vodou

·       trubky z umělých hmot čistíme vlažnou vodou

·       trubky se čistí vodou smíchanou se sodou

·       po vypláchnutí trubek tímto roztokem musíme trubky ještě jednou propláchnout pitnou vodou

                    

 

Narážeč, narážecí jehlu a výčepní kohoutky

·       čistíme jednou za týden minimálně jednou za 14 dní, tím způsobem, že se rozeberou a umyjí v teplé vodě, ve které je přidán 2% roztok sody

·       narážecí jehly a kohouty se čistí uvnitř měkkým kartáčem a proplachují pitnou vodou

·       válec na vzduch a vzduchové potrubí se čistí jedou za čtvrt roku, můžeme čistit párou

 

 

 

Sklenice

·       se mají umývat v tekoucí pitné vodě a osprchovat

·       jedenkrát za týden umýváme sklenice pomocí kartáče

·       do vody přidáme sodu a propláchneme ve studené pitné vodě

·       suché sklenice uložíme na vyhraněné místo chráněné před znečištěním

 

 

Výčepní stolice

·       o čistotu se stará výčepní

·       stolici denně umyje a vyleští, z výčepního kohoutku nesmí kapat pivo

 

 

Podlaha

·       čistí se denně dle potřeby i několikrát, z rozlitého piva vzniká kyselý zápach a mohlo by dojít na kluzké podlaze k úrazu