HYGIENA PIVNÍHO A STROJOVÉHO ZAŘÍZENÍ
· správná údržba pivního a strojového zařízení ovlivňuje kvalitu piva – jeho barvu, pěnivost, chuť
· v pivních trubkách se po dobu čepování usazují kvasinky v podobě slizkého kalu, který nepříznivě ovlivňuje kvalitu, čistotu a chuť piva
· proto je nutno pivní trubky čistit dle množství vyčepovaného piva
· po vyčepování každého sudu se trubky propláchnou studenou vodou, směrem z výčepní stolice do sklepa
· jednou za týden, nejméně však jednou za 14 dní pivní trubky důkladně vyčistíme
· cínové trubky čistíme teplou vodou
· trubky z umělých hmot čistíme vlažnou vodou
· trubky se čistí vodou smíchanou se sodou
· po vypláchnutí trubek tímto roztokem musíme trubky ještě jednou propláchnout pitnou vodou
Narážeč, narážecí jehlu a výčepní kohoutky
· čistíme jednou za týden minimálně jednou za 14 dní, tím způsobem, že se rozeberou a umyjí v teplé vodě, ve které je přidán 2% roztok sody
· narážecí jehly a kohouty se čistí uvnitř měkkým kartáčem a proplachují pitnou vodou
· válec na vzduch a vzduchové potrubí se čistí jedou za čtvrt roku, můžeme čistit párou
![]() |
![]() |
· se mají umývat v tekoucí pitné vodě a osprchovat
· jedenkrát za týden umýváme sklenice pomocí kartáče
· do vody přidáme sodu a propláchneme ve studené pitné vodě
· suché sklenice uložíme na vyhraněné místo chráněné před znečištěním
· o čistotu se stará výčepní
· stolici denně umyje a vyleští, z výčepního kohoutku nesmí kapat pivo
· čistí se denně dle potřeby i několikrát, z rozlitého piva vzniká kyselý zápach a mohlo by dojít na kluzké podlaze k úrazu