ČEPOVÁNÍ PIVA
· pivo ihned po naražení je kalné a hodně pění, 2 –3 sklenice se musí odčepovat, pivo se čepuje při 8°C
· bývá předmětem diskuse odborníků i laiků
· naši hosté většinou vyžadují vysokou a hustou pěnu
· zahraniční hosté pijí raději pivo načepované najednou - bez pěny
· dolévání piva ze sklenic je neodborné a budí nedůvěru hostů, stejně jako sfoukávání pěny
· na seřezávání pěny se používají spec.dřevěné nože
· pěna při servisu nesmí stékat přes okraj sklenice
· při běžném provozu se má rozčepovat pouze tolik piv, kolik je objednaných, při zvýšeném provozu se může čepovat i do zásoby
· pivo se čepuje vždy do čistých a nepoškozených sklenic
· jednotlivé druhy piva se čepuje do různých sklenic
· sklenici přidržuje výčepní blízko kohoutku, aby pivo volně teklo
· nesmí se pohybovat sklenicemi, pivo se nesmí přelévat z jedné sklenice do druhé a pěna se nesmí sfoukávat
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
MOŽNÉ ZÁVADY PŘI ČEPOVÁNÍ PIVA
1. Pivo neteče
· uzavřený přívod vzduchu
· uzavřený kohout na jehle
· neprůchodné potrubí
· málo CO2
2. Pivo příliš pění
· technologická závada
· málo zchlazené
· vysoký tlak
3. Pivo málo pění
· technologická závada
· nízký tlak
· nízká teplota piva