Příprava na provoz:
- provedeme kontrolu místnosti a úklidu
- vyvětráme
- seznámíme se s denním plánem (s počtem objednaných stolů, hostin)
- uděláme nutné úklidové práce, příprava inventáře
- příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů a vozíků
- příprava jídelního a nápojového lístku
- vybavíme vozíky a stoly zbožím
- zajistíme přípravné práce v oficce, výčepu, připravíme pečivo a chléb
- provést konečnou kontrolu všech prostor včetně WC
- osobní příprava na práci
Při práci VFSO se potvrzuje v praxi teorie, že číšník by měl být alespoň poloviční kuchař.
Obvyklý postup při SO je následující:
- přijetí hosta
- nabídka aperitivu, studeného předkrmu
- sestavení celé objednávky
- postupný servis pokrmů ve dvojici
- servis kávy a digestivu
- předložení účtu, rozloučení
Používá se francouzský systém obsluhy. Veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři.
Transport pokrmů z kuchyně může být:
- v rukách na keridon u jídelního stolu
- na malých platech na keridon
- na vozících přímo k jídelnímu stolu
- na velkých platech na příruční stoly a k jídelnímu stolu v rukách
U hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit i sám.