Příprava pracoviště

 

 

 

Příprava na provoz:

-         provedeme kontrolu místnosti a úklidu

-         vyvětráme

-         seznámíme se s denním plánem (s počtem objednaných stolů, hostin)

-         uděláme nutné úklidové práce, příprava inventáře

-         příprava jídelních stolů, židlí, pomocných stolů a vozíků

-         příprava jídelního a nápojového lístku

-         vybavíme vozíky a stoly zbožím

-         zajistíme přípravné práce v oficce, výčepu, připravíme pečivo a chléb

-         provést konečnou kontrolu všech prostor včetně WC

-         osobní příprava na práci

 

 

Při práci VFSO se potvrzuje v praxi teorie, že číšník by měl být alespoň poloviční kuchař.

 

Obvyklý postup při SO je následující:

-         přijetí hosta

-         nabídka aperitivu, studeného předkrmu

-         sestavení celé objednávky

-         postupný servis pokrmů ve dvojici

-         servis kávy a digestivu

-         předložení účtu, rozloučení

 

Používá se francouzský systém obsluhy. Veškeré pokrmy se servírují na kovovém inventáři.

Transport pokrmů z kuchyně může být:

-         v rukách na keridon  u jídelního stolu

-         na malých platech na keridon

-         na vozících přímo k jídelnímu stolu

-         na velkých platech na příruční stoly a k jídelnímu stolu v rukách

 

U hlavních chodů a ryb se provádí nachservis, výjimečně si host může posloužit i sám.