Teplé předkrmy

 

 

SERVIS TEPLÝCH PŘEDKRMŮ PŘI JEDNODUCHÉ OBSLUZE

 

·       v nižších skupinách se příliš nenabízejí

 

Sortiment

·       vaječné pokrmy

·       vařená zelenina

·       zapékané ragú a toasty

·       různě upravované těstoviny a houby

 

 

SERVIS TEPLÝCH PŘEDKRMŮ PŘI SLOŽITÉ OBSLUZE

 

SPECIÁLNÍ TEPLÉ PŘEDKRMY

·       většinou se podávají dle pravidel jednoduché obsluhy, liší se od běžných předkrmů v přípravě stolu a konzumaci

 

Hlemýždi

 

Servis

·       v ulitách na speciální misce s mělkými prohlubněmi

·        maso se v kuchyni vkládá do ulit s různě upraveným máslem a zpravidla se zapéká

·        na misku se ulity pokládají otvory nahoru

 

Zakládáme: dezertní talíř (někde masový talíř a polévkovou lžíci), vlevo kleštičky a pečivový talíř, vpravo dezertní lžíci a šnečí vidličku.

 

·      host bere ulitu do kleští, vidličkou vyjme maso a šťávu z ulity vyleje na lžíci položenou na talíři. Použité ulity se pokládají na talíř založený vlevo nad pečivový talíř.

·       Příloha: bílý chléb (hosté jim vytírají lžíci a misku)

 

 

 

Úprava hlemýžďů bez ulit upravení v miskách s hlubšími prohlubněmi

·       podává se 6-12kusů

 

Zakládá se: vidlička vlevo, lžíce vpravo

 

·       Příloha: bílý chléb (může nahradit lžíci, host jím vysává šťávu z prohlubní, V je založena vpravo)

 

Hlemýždi po pražsku

·       nadrobno nasekané  maso se spolu s nádivkou vloží částečně do ulity a zapeče

 

Zakládáme: dezertní talíř a příbor a talíř na odpad

 

Dušení hlemýždi na červeném víně

·       podávají se s teplými přílohami (široké nudle)

 

 Zakládáme: dezertní příbor, překládáme na keridonu

 

 

Vaření raci

 

 

Servis

·       v terině s naběračkou, konzumuje se i vývar, host rukama a račím příborem uvolňuje maso z ocasní části a z klepet, někde hosté vysávají i odtržené nožky

·      otvor v račím noži se používá na odlomení špiček klepet vytahuje se vidličkou

·       klepeta se odtrhávají, ocasní část se od krunýře odděluje pootočením a tahem

·       maso se z ní uvolňuje vidličkou v pravé ruce

·       někde hosté dostávají speciální zástěry

 

Zakládáme: masový talíř na odpad, oplachovač prstů, račí nůž, vidlička

 

 

Žabí stehýnka

·       upravují se dušením, pečením, smažením v těstíčku

·       podává se 3-6ks

·       větší stehýnka se upravují jednotlivě, menší na jehle

 

Zakládáme: dezertní talíř a příbor,  vlevo pečivový talíř, talířek na kosti a oplachovač prstů

 

Podávají se: s jemnými teplými omáčkami a s rýží, smažená se studenou omáčkou a bílým chlebem

 

·       host si překládá sám z mísy nebo tymbálu

 

 

 

Artyčoky

·       vaří se vcelku a podávají se na míse s ubrouskem, překládají na DT a jedí rukou

·       jednotlivé listy se odtrhávají, její silnější části se namáčejí  v jemné bílé omáčce (holandská), mezi zuby vymačkají a odsávají

·       odpad se odkládá, po otrhání lístků zbývá tzv. spodeček, jí se vidličkou

·       Příloha: tousty, bílý chléb

 

Zakládá se: oplachovač prstů, pečivový talířek, talíř na odpad

 

·       Omáčky se podávají zvlášť

 

 

 

Bliny s kaviárem

·       na malé lívanečky s máslem klademe kysanou smetanu a kaviár (můžeme podávat také s jinými surovinami)

 

 Zakládáme: dezertní příbor, podáváme na dezertním talíři 2-3ks na osobu

 

 

Chřest

·       velmi jemná zelenina vhodná jako samostatný pokrm

·       oloupaný chřest se vaří ve svazečku a podává s máslem nebo jinou bílou omáčkou

·       jako hlavní chod s bramborem, jako příloha může být součástí řady masitých pokrmů

·       k samostatnému chřestu se zakládá vidlička k pravé ruce, podává se na míse s ubrouskem nebo na speciální podložce, zakládáme masový talíř  a oplachovač prstů

·       host bere chřest do levé ruky (někde do kleští), namáčí do omáčky a pomocí vidličky v pravé ruce potom konzumuje

·       na talíři mají špičky chřestu směřovat šikmo vpravo dolů

·       k chřestu s přílohou se zakládá masový příbor, dle okolností se zakládá i dezertní talíř na odpad

·       mimo chřestovou sezónu je na trhu pouze chřest konzervovaný, vhodný jako součást zeleninových obloh