Ryby
· překládají se lopatkou, překládacím příborem na plocho, popř. dvěma vidličkami
· pokud se budou vykošťovat je vhodné použít při překládání velký rybí příbor (obsluha se může zvýšit vyjmutím líček, odstraněním ploutví, popř. hlavy a ocasní ploutve u velkých ryb)
· ryba se pokládá vodorovně do středu talíře, přední částí vlevo, hřbetem k hornímu okraji talíře
· přílohy zakládáme zvlášť
· porcované ryby se podávají běžným způsobem
· nesmíme zapomenout založit talíř na kosti
· vhodné přílohy: vařené brambory, čerstvé máslo, citrón, ke smaženým rybám bramborový salát, křen
Pokrmy v alobalu nebo v papilotě
· otevírají se na keridonu bajlákem, přeloží se 2/3 a obal znovu uzavře
· otevírat se může středem, vhodnější je vytvoření pokličky (z levého dolního rohu k levému hornímu)
Pokrmy na jehle
· překládají se najednou
· nejprve se přeloží na talíř držadlem vlevo, poté se uchopí buď levou rukou s ubrouskem nebo vidličkou za držadlo asi do úhlu 45°C
· musí se vytahovat jehla z masa !!!!!! Nebezpečí katastrofy!!!!!!
· maso se překládá bajlákem naplocho, L dole, V nahoře
· vhodné je první kousek masa uvolnit může být připečený
· při vytažení jehly má být maso srovnané do polokruhu na spodní části talíře
· při použití velkých jehel je vhodné stahovat pokrm po menších částech, popř. nachservis
Jemné omáčky
· podávají se dle zvyklostí nebo přání hostů
· můžeme přelít maso, přílohu, nalít omáčku na volnou část talíře nebo založit na stůl
Pečivo, chléb, dochucovací prostředky
· zůstávají na stole až do servisu moučníků
· během servisu hlavního chodu a sýrů proto sledujeme stav pečivových košíčků a dle potřeby doplňujeme
· dochucovací prostředky se zakládají pouze ty, které se hodí k servírovaným pokrmům, nebo ty, které si hosté přejí
Ledová voda
· podává se pouze na přání, při pobytu zahraničních hostů je to samozřejmost
· karafy nebo džbánky zakládáme až po příchodu hostů
· voda k vínu se zakládá bez ledu