PODÁVÁNÍ SPECIALIT A SPECIÁLNÍCH JÍDEL

 

 

Ryby

·       překládají se lopatkou, překládacím příborem na plocho, popř. dvěma vidličkami

·       pokud se budou vykošťovat je vhodné použít při překládání velký rybí příbor (obsluha se může zvýšit vyjmutím líček, odstraněním ploutví, popř. hlavy a ocasní ploutve u velkých ryb)

·       ryba se pokládá vodorovně do středu talíře, přední částí vlevo, hřbetem k hornímu okraji talíře

·       přílohy zakládáme zvlášť

·       porcované ryby se podávají běžným způsobem

·       nesmíme zapomenout založit talíř na kosti

·       vhodné přílohy: vařené brambory, čerstvé máslo, citrón, ke smaženým rybám bramborový salát, křen

 

Pokrmy v alobalu nebo v papilotě

·       otevírají se na keridonu bajlákem, přeloží se 2/3 a obal znovu uzavře

·       otevírat se může středem, vhodnější je vytvoření pokličky (z levého dolního rohu k levému hornímu)

 

Pokrmy na jehle

·       překládají se najednou

·       nejprve se přeloží na talíř držadlem vlevo, poté se uchopí buď levou rukou s ubrouskem nebo vidličkou za držadlo asi do úhlu 45°C

·       musí se vytahovat jehla z masa !!!!!! Nebezpečí katastrofy!!!!!!

·       maso se překládá bajlákem naplocho, L dole, V nahoře

·       vhodné je první kousek masa uvolnit může být připečený

·       při vytažení jehly má být maso srovnané do polokruhu na spodní části talíře

·       při použití velkých jehel je vhodné stahovat pokrm po menších částech, popř. nachservis

 

 

Jemné omáčky

·       podávají se dle zvyklostí nebo přání hostů

·       můžeme přelít maso, přílohu, nalít omáčku na volnou část talíře nebo založit na stůl

 

 

 

Pečivo, chléb, dochucovací prostředky

·       zůstávají na stole až do servisu moučníků

·       během servisu hlavního chodu a sýrů proto sledujeme stav pečivových košíčků a dle potřeby doplňujeme

·       dochucovací prostředky se zakládají pouze ty, které se hodí k servírovaným pokrmům, nebo ty, které si hosté přejí

 

Ledová voda

·       podává se pouze na přání, při pobytu zahraničních hostů je to samozřejmost

·       karafy nebo džbánky zakládáme až po příchodu hostů

·       voda k vínu se zakládá bez ledu