SERVIS OVOCE

 

 

Servis:

 

Sběrové ovoce – podáváme naporcované jako kompot z kuchyně, může se u stolu přisladit nebo ozdobit šlehačkou, jako příloha – cukrářské piškoty

 

Bobulové ovoce, drobné peckové ovoce a zahradní jahody – konzumují se rukama, k ovoci s peckami a pecičkami se zakládá KL, oplachovač prstů není nutný

 

Velké peckové nebo jádrové ovoce – konzumuje se příborem nebo jenom nožem, při konzumaci meruněk a broskví je vhodné založit oplachovač prstů

 

Banány – podávají se na masovém talíři, mohou se pouze přeložit nebo upravit dle přání hosta na keridonu. Mohou se doplňovat zmrzlinou, šlehačkou, čokoládou, …

 

Pomeranče – podávají se na dezertním talíři, zakládáme oplachovač prstů, kávová lžička na pecky, nůž

 

Grapefruit – podáváme v půlkách krájený napříč. Zakládáme grepový příbor, obě části na pravou stranu. Zakládá se kávová lžička

 

Kiwi – podáváme nakrájené na poloviny, používá se skleněný nebo dezertní talíř, zakládá se kávová lžička. Nakrájený na plátky na dezertním talíři s koktejovým příborem doplněný šlehačkou

 

Meloun – malé se podávají překrojené napříč, zaledované ve sklenici na stopce, podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem. Střed melounu se v kuchyni odstraní a dužina se nakrájí na nočky. Poté se dochucuje a zdobí – dezertní víno, likér, cukr, lihovina, šlehačka , podáváme s kávovou lžičkou.

 

Ananas – před hosty se porcuje a podává na dezertním talíři s dezertním příborem, nedozrálý se může podusit na másle s bílým vínem nebo dezertním vínem, případně oflambovat a přidat zmrzlinu.

 

Ovocný salát – podáváme v misce podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem, příbor volíme dle způsobu podávání kávovou lžičku, koktejlový nebo moučníkový příbor. Zdobíme šlehačkou a kouskem ovoce