SERVIS OVOCE
ovoce nemá chybět v nabídce žádné dobré restaurace
všechny druhy ovoce je nutné před podáváním řádně omýt a osušit, popř. přeleštit (jablka)
je vhodné při nabídce na mísách kombinovat různé druhy ovoce
Servis:
s výjimkou banánů a drobného ovoce postačí k servisu dezertní talíř, příbory volíme dle druhů ovoce, k dispozici má být ubrousek a oplachovač prstů
ovocný příbor můžeme nahradit dezertním příborem, v některých případech postačí jen nůž (jablka, hrušky, banány)
Sběrové ovoce – podáváme naporcované jako kompot z kuchyně, může se u stolu přisladit nebo ozdobit šlehačkou, jako příloha – cukrářské piškoty
Bobulové ovoce, drobné peckové ovoce a zahradní jahody – konzumují se rukama, k ovoci s peckami a pecičkami se zakládá KL, oplachovač prstů není nutný
Velké peckové nebo jádrové ovoce – konzumuje se příborem nebo jenom nožem, při konzumaci meruněk a broskví je vhodné založit oplachovač prstů
Banány – podávají se na masovém talíři, mohou se pouze přeložit nebo upravit dle přání hosta na keridonu. Mohou se doplňovat zmrzlinou, šlehačkou, čokoládou, …
Pomeranče – podávají se na dezertním talíři, zakládáme oplachovač prstů, kávová lžička na pecky, nůž
Grapefruit – podáváme v půlkách krájený napříč. Zakládáme grepový příbor, obě části na pravou stranu. Zakládá se kávová lžička
Kiwi – podáváme nakrájené na poloviny, používá se skleněný nebo dezertní talíř, zakládá se kávová lžička. Nakrájený na plátky na dezertním talíři s koktejovým příborem doplněný šlehačkou
Meloun – malé se podávají překrojené napříč, zaledované ve sklenici na stopce, podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem. Střed melounu se v kuchyni odstraní a dužina se nakrájí na nočky. Poté se dochucuje a zdobí – dezertní víno, likér, cukr, lihovina, šlehačka , podáváme s kávovou lžičkou.
Ananas – před hosty se porcuje a podává na dezertním talíři s dezertním příborem, nedozrálý se může podusit na másle s bílým vínem nebo dezertním vínem, případně oflambovat a přidat zmrzlinu.
Ovocný salát – podáváme v misce podložené dezertním talířem s papírovým ubrouskem, příbor volíme dle způsobu podávání kávovou lžičku, koktejlový nebo moučníkový příbor. Zdobíme šlehačkou a kouskem ovoce