PODÁVÁNÍ DEZERTŮ

 

Dezert

·  pokrm podávaný po hlavním chodu

  

PODÁVÁNÍ DEZERTŮ PŘI JEDNODUCHÉ OBSLUZE

 

Sýry – podáváme na dezertním talíři a zakládáme dezertní příbor.

           K sýrům má být k dispozici černý a bílý chléb, mletá sladká

           paprika.

 

PODÁVÁNÍ DEZERTŮ PŘI SLOŽITÉ OBSLUZE

 

Servis sýrů

·        pro většinu cizinců je sýr samozřejmou součástí každého menu

 

Způsoby nabídky:

·        vitríny

·        nabídkové stoly

·        nabídka přímo u jídelního stolu

 

Nabídka u jídelního stolu

·        používá se dřevěná deska s průhledným krytem, na ní jsou

        připraveny sýry v originálním balení, zaledované máslo, popř.

        zelenina (ředkvičky, rajčata, ..)

·        můžeme nabízet buď přes keridon nebo vozík

·        potřebný inventář: několik nožů na krájení chuťově různých sýrů,

        vidličky, dezertní a masové talíře, dezertní příbory

·        jako příloha se zakládá: speciální druhy chleba, dochucovací

         prostředky (mletá paprika – sladká, ostrá, drcený kmín), mlýnek na

         pepř

·        hosté si při výběru určují druhy a množství sýrů, které číšník

        nakrájí, přeloží na talíře, obloží, ozdobí a podává. Váha se určuje

        odhadem a po odsouhlasení hostem se připisuje k účtu.

 

Běžně sýry podáváme na dezertním talíři, zakládáme dezertní příbor, mletou papriku a výběr pečiva a chleba. Z kuchyně se sýry expedují na skle podloženém ubrouskem a mísou, na přání hostů je můžeme jen založit na stůl.

 

Můžeme nabízet i výrobky ze sýrů

·        dezert s ovocem, ořechy, …

·        sýrové směsi (tzv. mísy)

·        tepelně upravované sýry (sýrové fondue, zadělávaný plísňový sýr,..)