PODÁVÁNÍ DEZERTŮ
Dezert
· pokrm podávaný po hlavním chodu
sýry
teplé moučníky
studené moučníky
zmrzliny
ovoce
PODÁVÁNÍ DEZERTŮ PŘI JEDNODUCHÉ OBSLUZE
Sýry – podáváme na dezertním talíři a zakládáme dezertní příbor.
K sýrům má být k dispozici černý a bílý chléb, mletá sladká
paprika.
· pro většinu cizinců je sýr samozřejmou součástí každého menu
Způsoby nabídky:
· vitríny
· nabídkové stoly
· nabídka přímo u jídelního stolu
Nabídka u jídelního stolu
· používá se dřevěná deska s průhledným krytem, na ní jsou
připraveny sýry v originálním balení, zaledované máslo, popř.
zelenina (ředkvičky, rajčata, ..)
· můžeme nabízet buď přes keridon nebo vozík
· potřebný inventář: několik nožů na krájení chuťově různých sýrů,
vidličky, dezertní a masové talíře, dezertní příbory
· jako příloha se zakládá: speciální druhy chleba, dochucovací
prostředky (mletá paprika – sladká, ostrá, drcený kmín), mlýnek na
pepř
· hosté si při výběru určují druhy a množství sýrů, které číšník
nakrájí, přeloží na talíře, obloží, ozdobí a podává. Váha se určuje
odhadem a po odsouhlasení hostem se připisuje k účtu.
Běžně sýry podáváme na dezertním talíři, zakládáme dezertní příbor, mletou papriku a výběr pečiva a chleba. Z kuchyně se sýry expedují na skle podloženém ubrouskem a mísou, na přání hostů je můžeme jen založit na stůl.
Můžeme nabízet i výrobky ze sýrů
· dezert s ovocem, ořechy, …
· sýrové směsi (tzv. mísy)
· tepelně upravované sýry (sýrové fondue, zadělávaný plísňový sýr,..)