studené NeALKOHOLICKé NÁPOJe

 

 

 

servis studených nealkoholických nápojů

 

druhy

ZÁSADY SERVISU NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ

Základní pravidla:

1.   veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce

2.   sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část

3.   čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo

4.   znak na skle a viněta na láhvi k hostu

5.   láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu láhve, k 0,5l pivu dáváme
sklenici o obsahu 0,33l

 

1. servis rozlévaných nealkoholických nápojů

 

·       mohou být buď sudové nebo připravované v různých technických zařízeních (minibar, vířiče na ovocné šťávy)

·       uplatňují se hlavně ve větších provozovnách s okamžitou spotřebou

·       výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu

·       nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání

·       rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme)

·       vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně

 

 

 2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ

 

·       včasná příprava (uložení do chladících prostorů), kontrola čistoty lahví, uzávěrů a nálepek, potřebné množství skla, podložek, srkacích stébel, otvíračů

·       odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve.U

·       uzávěry lahví odnášíme na tácku, při práci s vozíkem je ukládáme do určitého prostoru

 

Záruční lhůta studených nealkoholických

Řídí se kvalitou nápoje

pozn.:

Mléko a mléčné nápoje