studené NeALKOHOLICKé NÁPOJe
servis studených nealkoholických nápojů
druhy
pitná voda
minerální voda
sodová voda
limonády – ovocné, s příchutí, tresťové (umělé), speciální, dia
mošty
ovocné a zeleninové šťávy – přírodní, ovocenky, dřeňové, kalné, tekuté ovoce a zelenina
mléko a mléčné nápoje
všechny nápoje musíme podávat ve správném množství, při správné teplotě a ve vhodném inventáři
Základní pravidla:
1. veškeré nápoje podáváme zprava, 1cm nad špičku nože nebo k pravé ruce
2. sklenice bereme za ucho, stopku nebo spodní část
3. čepované nápoje před položením otřeme o příručník, používáme cejchované sklo
4. znak na skle a viněta na láhvi k hostu
5.
láhvové nápoje otevíráme u stolu nebo v místnosti, naléváme 2/3, láhev
odložíme vpravo za sklenku, sklenka k láhvovému nápoji má mít asi 1/2 obsahu
láhve, k 0,5l pivu dáváme
sklenici o obsahu 0,33l
1. servis rozlévaných nealkoholických nápojů
· mohou být buď sudové nebo připravované v různých technických zařízeních (minibar, vířiče na ovocné šťávy)
· uplatňují se hlavně ve větších provozovnách s okamžitou spotřebou
· výhoda – snížení počtu a hmotnosti při transportu i servisu
· nevýhoda – při čepování ve výčepních stolicích spolu s pivem, při intenzivnějším chlazení zamrzání
· rozlévané nápoje – minerální vody, mošty, ovocné šťávy, džusy (před otevřením protřepeme)
· vždy rozléváme do sklenic s cejchem, čepujeme opatrně
2. SERVIS LAHVOVÝCH NEALKOHOLICKÝCH NÁPOJŮ
· včasná příprava (uložení do chladících prostorů), kontrola čistoty lahví, uzávěrů a nálepek, potřebné množství skla, podložek, srkacích stébel, otvíračů
· odborný postup – založení skla, otevření láhve, nalití asi 2/3 obsahu skleničky, postavení láhve vpravo za sklo, včasné dolití nápoje a odnesení láhve.U
· uzávěry lahví odnášíme na tácku, při práci s vozíkem je ukládáme do určitého prostoru
Záruční lhůta studených nealkoholických
Řídí se kvalitou nápoje
limonády 4 – 10 dnů
ovocné šťávy 4 – 12 měsíců
vhodná skladovací teplota 2 – 18°C
skladuje se v temnu bez přítomnosti slunečního záření, v chladných místnostech
výrobky v papírových obalech se nenabízejí ve střediscích s obsluhou u stolu
pozn.:
Mléko a mléčné nápoje
jsou pouze doplňujícím sortimentem, zejména při snídaních
důležitou rolu má mléko v denních barech a bufetech
jako příloha ke kávě a čaji je vhodné mléko kondenzované, výjimečně je možno použít instantní jednoporcové výrobky
záruční lhůta mléka a mléčných výrobků je uvedena zpravidla na obalech