NÁPOJOVÁ GASTRONOMIE

 

 

HARMONIE JÍDEL A NÁPOJŮ

 

Jemné, lehké a jednoduché  pokrmy

– jemné, ušlechtilé nápoje, zejména vína

 

Chuťově výraznější, sytější, komplikovanější přípravou jídla

– silnější a vyzrálejší nápoje, červené víno i některé bílé víno

 

Pokrmy z potravin, které delší dobu vyzrávaly

– červené víno

 

Silně aromatická, kořeněná jídla

– jakýkoli nápoj ostřejší chuti (jeho chuť bude překryta chutí pokrmu)

 

Tučné pokrmy

– pivo, červené víno

 

Sladká jídla, zmrzlina, suché pečivo, sušenky, oplatky, moučníky

– ovocné šťávy, limonády, šumivé víno

 

Pivo

– v menu k polévce, u klasických českých jídel mezi vínem (Pečená kachna sE zelím)

 

Ovocné mošty

– jako hlavní nealkoholický nápoj téměř ke všem chodům