chuť pokrmu a chuť k němu podávaného nápoje se spojují a významně ovlivňují hostův požitek z jídla
proto je potřeba dodržovat léty ověřená gastronomická pravidla určující které nápoje podávat k jednotlivým pokrmů
HARMONIE JÍDEL A NÁPOJŮ
Jemné, lehké a jednoduché pokrmy
– jemné, ušlechtilé nápoje, zejména vína
Chuťově výraznější, sytější, komplikovanější přípravou jídla
– silnější a vyzrálejší nápoje, červené víno i některé bílé víno
Pokrmy z potravin, které delší dobu vyzrávaly
– červené víno
Silně aromatická, kořeněná jídla
– jakýkoli nápoj ostřejší chuti (jeho chuť bude překryta chutí pokrmu)
Tučné pokrmy
– pivo, červené víno
Sladká jídla, zmrzlina, suché pečivo, sušenky, oplatky, moučníky
– ovocné šťávy, limonády, šumivé víno
Pivo
– v menu k polévce, u klasických českých jídel mezi vínem (Pečená kachna sE zelím)
Ovocné mošty
– jako hlavní nealkoholický nápoj téměř ke všem chodům