Za kovový inventář považujeme inventář vyrobený z hliníku, postříbřený alpaky,nerezavějící oceli a stříbrný inventář.
Stříbro
Používá se většinou ve vyšších skupinách a při určitých druzích jídel i ve druhé skupině.
Rozdělení kovového inventáře:
a) příbory - jídelní
- překládací
b) na podávání jídel
c) na podávání nápojů
d) ostatní kovový inventář
Polévková Na sůl
Dezertní Dětská
Kávová Kompotová
Na moka kávu Lžička na hořčici (nesmí být kovová)
Na zmrzlinu (lopatka) Limonádová
Na vajíčko
Masová Na ústřice
Dezertní Na melouny
Rybí Na obložené chlebíčky
Moučníková Na fondue
Masový Na kaviár
Dezertní Na máslo
Rybí Na grep
Na sýr Na rajská jablka (ostří nože je jehlovité)
KOVOVÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ JÍDEL
mísy - kulaté, oválné, čtvercové, obdélníkové,
talíře - všech tvarů a velikostí,
misky - na zmrzlinu, kompoty
zapékací misky,
polévková mísa (terina),
šálky na polévku,
omáčníky,
oválné mísy (maso),
rybí oválné mísy,
kulaté mísy (příloha, dorty),
mušličky (na přílohu),
tymbály,
mísy na zeleninu, více dílné mísy,
misky na kaviár, na zeleninu.
KOVOVÝ INVENTÁŘ NA PODÁVÁNÍ NÁPOJŮ
konvice - na kávu, čaj, mléko, vodu
poháry na alkoholické nápoje
víceporcové sklenice
džezvy
Ostatní kovový inventář
kotlíky na guláš,
pánvičky na vejce,
misky na sýr,
poháry na zmrzlinu,
pánve, hrnce, kastrůlky,
nože,
ohříváček na pivo,
tácky,
kloše,
rožně.
Ukázka některých druhů kovového inventáře
konvička na kávu |
konvička na čaj |
konvička na mléko, smetanu |
konvička na smetanu |
cukřenka |
hořčičník (se skleněnou vložkou) |
kovová mísa |
kloše |
košíček |
miska na zmrzlinu |
terina |
párátník |
oválná mísa |
dělená dělená mísa
|
tymbál
|
miska na hlemýždě |
naběračka na omáčku |
sosírka |
kalíšek na vejce |
podnos na dort |