Zajištění slavnostní hostiny

 

·       podle počtu hostů stanovíme počet obsluhujících (6-10 hostů = 1 jídlonoš, 20 hostů =1nápojář)

·       zajistíme potřebné zboží

·       zajistíme inventář, počítáme s 10% rezervou

·       obstaráme květiny, výzdobu

·       zajistíme tisk menu, jmenovek…

 

 

 

Nutné písemnosti

·       abecední seznam obsluhujících a zařazení do skupin

·       plánek místnosti s nákresem slavnostní tabule a ostatních stolů

·       plán servisu jednotlivých chodů

·       zasedací pořádek

 

 

 

Zasedací pořádek

·       bývá stanoven po dohodě s hostitelem

Základní pravidla jsou:

·       čestná místa jsou v čele tabule

·       první čestné místo je po pravé ruce hostitele, druhé po levé

·       vedle sebe neusazujeme osoby stejného pohlaví a manžele, pokud se nejedná o novomanžele!

·       vedle cizinců sedí hosté ovládající jejich jazyk

·       u svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha, vedle ženich matka nevěsty atd.

 

 

Tvar tabule:

·       volíme podle počtu hostů, velikosti a tvaru místnosti, umísťujeme ji uprostřed

·       na 1 hosta se počítá 65-80cm do šířky, 40cm do hloubky

Tvary tabulí: „I“, „T“, „U“, „E“, oválná, kulatá, ženeva