Zajištění slavnostní hostiny
· podle počtu hostů stanovíme počet obsluhujících (6-10 hostů = 1 jídlonoš, 20 hostů =1nápojář)
· zajistíme potřebné zboží
· zajistíme inventář, počítáme s 10% rezervou
· obstaráme květiny, výzdobu
· zajistíme tisk menu, jmenovek…
Nutné písemnosti
· abecední seznam obsluhujících a zařazení do skupin
· plánek místnosti s nákresem slavnostní tabule a ostatních stolů
· plán servisu jednotlivých chodů
· zasedací pořádek
Zasedací pořádek
· bývá stanoven po dohodě s hostitelem
Základní pravidla jsou:
· čestná místa jsou v čele tabule
· první čestné místo je po pravé ruce hostitele, druhé po levé
· vedle sebe neusazujeme osoby stejného pohlaví a manžele, pokud se nejedná o novomanžele!
· vedle cizinců sedí hosté ovládající jejich jazyk
· u svatební tabule sedí nevěsta po pravé ruce ženicha, vedle nevěsty otec ženicha, vedle ženich matka nevěsty atd.
Tvar tabule:
· volíme podle počtu hostů, velikosti a tvaru místnosti, umísťujeme ji uprostřed
· na 1 hosta se počítá 65-80cm do šířky, 40cm do hloubky
Tvary tabulí: „I“, „T“, „U“, „E“, oválná, kulatá, ženeva