Přípravné práce

 

POSTUP PŘÍPRAVY RAUTU

·       kontrola místnosti, příprava inventáře

·       příprava nabídkových stolů

·       příprava pomocných stolků a míst k sezení

·       úprava místnosti a konečná kontrola

·       založení pokrmů a nápojů na nabídkové stoly

·       osobní příprava

 

 

Druhy nabídkových stolů a jejich příprava
1. Studený stůl:

·       má být dominantní

·      vhodné je umístit jej doprostřed místnosti

·       může mít různé tvary

·       prostírá se bočním prostíráním 5cm od země (tak, aby jej hosté nemohli přišlápnout)

·       květinová výzdoba, př.mísy s ovocem se umísťují doprostřed

·       na rohu stolu nebo po okrajích zakládáme několik míst s inventářem (talíře, kapsy s příbory, ubrousky, košíčky na pečivo); pozn. množství inventáře by mělo být 1,5 násobkem počtu hostů

·       ke středu se zakládají dominantní mísy (korýši)

   ´= na moučníky, stejně tak jako na sýry může být zřízen samostatný stůl

 

 

 

2. stůl s nabídkou Teplé kuchyně

·       umísťuje se do rohu nebo ke kraji místnosti

·      za ním má být dostatečný prostor pro práci kuchařů

·       prostírá se stejně jako studený stůl

·       založení inventáře odpovídá nabízenému sortimentu

·       zakládají se schaffingy, ohřívače…

 

 

3. Nápojový stůl

·       umísťuje se u stěny místnosti

·       prostírá se stejně

·       inventář (sklenice) zakládáme podle sortimentu nápojů

·       dále zakládáme icekýbly s ledem

 

 

4. Odkládací stolky

·       mají se odlišovat od nabídkových stolů (tvarem, barvou)

·       má jich být několik

·       slouží k odkládání použitého inventáře

 

5. Kuřácké stolky

·       chystají se pouze na přání hostitele

·       prostírají se a zakládá se popelník a vázička

 

 

6. Stoly a židle

·       připravují se v menším počtu než je hostů, výjimečně ve stejném počtu