Přípravné práce
POSTUP PŘÍPRAVY RAUTU
· kontrola místnosti, příprava inventáře
· příprava nabídkových stolů
· příprava pomocných stolků a míst k sezení
· úprava místnosti a konečná kontrola
· založení pokrmů a nápojů na nabídkové stoly
· osobní příprava
Druhy nabídkových stolů a jejich příprava
1. Studený stůl:
· má být dominantní
· vhodné je umístit jej doprostřed místnosti
· může mít různé tvary
· prostírá se bočním prostíráním 5cm od země (tak, aby jej hosté nemohli přišlápnout)
· květinová výzdoba, př.mísy s ovocem se umísťují doprostřed
· na rohu stolu nebo po okrajích zakládáme několik míst s inventářem (talíře, kapsy s příbory, ubrousky, košíčky na pečivo); pozn. množství inventáře by mělo být 1,5 násobkem počtu hostů
· ke středu se zakládají dominantní mísy (korýši)
´= na moučníky, stejně tak jako na sýry může být zřízen samostatný stůl
2. stůl s nabídkou Teplé kuchyně
· umísťuje se do rohu nebo ke kraji místnosti
· za ním má být dostatečný prostor pro práci kuchařů
· prostírá se stejně jako studený stůl
· založení inventáře odpovídá nabízenému sortimentu
· zakládají se schaffingy, ohřívače…
3. Nápojový stůl
· umísťuje se u stěny místnosti
· prostírá se stejně
· inventář (sklenice) zakládáme podle sortimentu nápojů
· dále zakládáme icekýbly s ledem
4. Odkládací stolky
· mají se odlišovat od nabídkových stolů (tvarem, barvou)
· má jich být několik
· slouží k odkládání použitého inventáře
5. Kuřácké stolky
· chystají se pouze na přání hostitele
· prostírají se a zakládá se popelník a vázička
6. Stoly a židle
· připravují se v menším počtu než je hostů, výjimečně ve stejném počtu