Obsluha v letadle

 

 

·       po technické stránce je nenáročná a tvoří část povinností letušek

·       rozsah poskytovaných služeb je dán ekonomickými možnostmi poskytovatele služeb a délkou letu

 

Vybavení letadel

·       je jednoduché, cestující sedí na svých místech a prostor ke konzumaci si vytvářejí sklopením desek umístěných na opěradlech

·       pokrmy se připravují v letištních základnách a do letadel se přepravují v kontejnerech

·       nápoje se podávají většinou láhvové, teplé se připravují instantní na palubě letadla

·       k nabídce se používají buď plata nebo vozíky

 

Sortiment

·       bonbony, sendviče, trvanlivé pečivo, čokoláda, žvýkačky, cigarety v minibalení, studené nápoje, káva, čaj

·       lihoviny pouze na objednávku a hotově placené

 

Servis

Hlavní jídla – na tvarovaných platech, celé menu je založeno na různě velkých miskách, k dispozici jsou odpovídající příbory a jednoporcové dochucovací prostředky. Používají se víceporcové vozíky.

Nápoje – podávají se z plat nebo vozíků, zpravidla po sklízení plata s inventářem (jednoobrátkový inventář)

 

 

Mezi povinnosti letušek dále patří

·       vítání a usazování cestujících

·       péče o děti, staré a nemocné, péče o členy posádky

·       poskytnutí první pomoci

·       pomoc při nevolnostech

·       znalost cizích jazyků, …