![]() |
![]() |
· Vybavení barového pultu musí být dokonalé a bezvadné, protože práci barmana neustále sledují a hodnotí hosté.
· Barmanský inventář je vizitkou barmana. Pečuje o něj, každý barman má svůj vlastní.
Šejkr · třídílná nádoba na míšení nápojů ze surovin, které se nesnadno spojují (vejce, smetana, cukr, med, likéry,…). · Nesmí se míchat suroviny, které obsahují CO2!! (sodová voda, šumivé víno, …) |
|
Míchací sklenice · silnostěnná sklenice kónického tvaru, připravují se v něm nápoje, ze snadno mísitelných surovin (pálenky, vermuty, ovocné šťávy, …) |
|
Barové sítko · používá se k cezení nápojů, připravovaných v míchací sklenici |
![]() |
Barová lžička · dlouhá kovová lžička na míšení nápojů |
![]() |
Odměrky na nápoje · mívají podobu měrných válců, dvoustranných odměrek nebo běžných sklenek |
|
Inventář na led · kleště na kusový led, lopatka na drcený led, kladívko ke tlučení ledu a nádoby na přenášení a uchování ledu |
![]() |
Džbány na ovocné šťávy · k uchování čerstvě vylisovaných ovocných šťáv |
![]() |
Prkénko na krájení ovoce a nože · nože mohou mít místo špičky dva hroty, které nahrazují vidličku |
![]() |
Dávkovače lihovin
jsou dva typy b) nasazují se v podobě nálevek na hrdlo láhve |
Stříkací láhev · menší skleněná nádobka s užším hrdlem, zakončený stříkacím uzávěrem nebo zátkou s úzkou trubičkou · používá se k dávkování některých aromatických surovin (angostura, KV 14) |
Barové sklo
· některé druhy běžných sklenic a několik druhů speciálních
nádob, které odpovídají svým tvarem charakteru jednotlivých
druhů míšených nápojů (sklenička na fiz, flip, saur, kolínko,…)
Další pomůcky
· otvíráky lahví a konzerv, uzávěra na ŠV, strouhátko na
muškátový oříšek, lžíce na kompoty, napichovátka, míchátka,
ruční lis na ovoce, nádobky na suroviny, slánky, …
Dochucovací prostředky
· cukr, sůl, pepř, paprika, hřebíček, celá skořice, muškátový oříšek, vanilka, kakao, čokoláda, olej, ocet, kečup, vorchester.
![]() |
![]() |