Obsluha v kavárnách a kavárenských hernách
·
Používáme
kavárenský systém obsluhy, tzn., že
- nápoje jsou podávány na táccích a na nich se také zakládají na stůl hosta, ke
kávě vždy podáváme vodu
- pokrmy jsou podávány podle pravidel jednoduché obsluhy, před podáním se prostírá anglické
prostírání, ubrus nebo naperon, založíme příbory, ubrousky, MSI. Po skončení
jídla
uvedeme stůl do původního stavu.
Kávonoš
· musí ovládat techniku přípravy a servisu různých druhů káv
Zákusářka
· ve větších provozech, prochází více středisky v hotelu a nabízí různý sortiment zákusků
Zvláštností kavárenské obsluhy je věnování neustálé pozornosti a nabídky hostům.
Úprava a servis kávy:
· základní porce mleté kávy je 7g, může se zvyšovat až na 10g (u ,moka kávy)
· v šálku se připravuje naše káva bez mléka
· v kávovarech moka káva, espreso,
· ve více porcových konvicích cezená káva pro hromadný servis
· v džezvě turecká, arabská, makedonská, bosenská apod.
· ve sklenicích se podává většina káv se šlehačkou, alkoholem, kakaem, čokoládou, s ovocnými šťávami, kořením apod.