1. Charakteristika
- telecí maso má bledě růžovou barvu
- jemnou vláknitou strukturu, nepatrný obsah tuku
- je lehce stravitelné
2. Složení
- 69 – 77% vody
- 19 – 22% bílkovin
- 1 – 10 % tuků
- 0,3 % sacharidů
- ML: Ca, Fe, Na, K
- V: B1, B2 a retinol – A
3. Jakost
- závisí na plemenu, pohlaví, stáří a druhu krmení
- nejjakostnější je z telat o hmotnosti 60 kg, což odpovídá telatům ve stáří 6 – 8
týdnů; mladší kusy mají maso příliš vodnaté, citlivé na okolní vlivy a podléhají
snadno zkáze
- živá telata se dělí podle zmasilosti do tří jakostních tříd, z nich se pro výsek používá
jen I. a II. jakostní třída:
• I. jakostní třída – telata zmasilá, zaoblených tvarů, bez vyčnívajících kostí
• II. jakostní třída – telata se porážejí ihned po dovezení na jatka a dělí se na půlky
![]() |
![]() |
![]() |
I. jakostní třída
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
II. jakostní třída
|
||
![]() |
![]() |
III. jakostní třída
krk – karbanátek: k dušení, zadělávané pokrmy, sekané pokrmy
kližka: upravuje se dušením, zaděláváním
telecí nožičky: obalované, smažené