Maso

  

Charakteristika

 

q       Masem rozumíme veškeré jedlé části těl teplokrevných, studenokrevných i některých bezobratlých živočichů, které se v čerstvém nebo upraveném stavu hodí k lidské výživě.

 

Složení

 

·          Bílkoviny 15 – 22 %

·          Cukry (glykogen) 1 – 5 %

·          Tuky libové části 1 – 6 %, tučné části 15 – 22 %

·          ML: P, K, Ca, Mg, Na, Fe

·          V: skup. B, A

·          Extraktní látky

·          Nežádoucí látky

·          Barva je ovlivněna myoglobinem

 

Význam

 

o         Maso je velmi hodnotnou potravinou z hlediska biologického i energetického

o         Dodává tělu plnohodnotné bílkoviny

o         Vzbuzuje pocit sytosti

o          Je důležitý zdroj na obsah Fe a vitámínů B1, B2