Vstřebávání živných látek a ostatních složek potravin

 

 

1.   Žaludek

 

·       Proces vstřebávání začíná v žaludku, avšak množství vstřebaných živin je velmi malé.

·       Vstřebává se zde např. alkohol, některé jedy, částečně i voda a některé soli.

 

2.   Tenké střevo

 

·       Podstatná část vstřebávání probíhá v tenkém střevě.

·       Látky se vstřebávají pronikáním sliznice tenkého střeva a stěnami krevních vlásečnic.

·       Vstřebávací procesy jsou umožněny tzv. klky.

·       Na 1 cm2 připadá 3000klků.

·       Nejhustěji jsou rozmístěny ve dvanáctníku, řidčeji v kyčelníku.

·       Klky jsou nalačno nehybné, při trávení potravy se prokrví a pohybují se.

·       Živiny vstřebané v tenkém střevě:

-         bílkoviny – po rozložení na aminokyseliny se vstřebávají v horní části tenkého střeva

-         sacharidy – se rozkládají na monosacharidy

-         tuky – se musí rozštěpit na glycerol a mastné kyseliny

-         vitamíny

-         minerální látky

 

3.   Tlusté střevo

 

·       Zde se vstřebává voda a společně s ní soli a malé množství cukru.