Vstřebávání živných látek a ostatních složek potravin
1. Žaludek
· Proces vstřebávání začíná v žaludku, avšak množství vstřebaných živin je velmi malé.
· Vstřebává se zde např. alkohol, některé jedy, částečně i voda a některé soli.
2. Tenké střevo
· Podstatná část vstřebávání probíhá v tenkém střevě.
· Látky se vstřebávají pronikáním sliznice tenkého střeva a stěnami krevních vlásečnic.
· Vstřebávací procesy jsou umožněny tzv. klky.
· Na 1 cm2 připadá 3000klků.
· Nejhustěji jsou rozmístěny ve dvanáctníku, řidčeji v kyčelníku.
· Klky jsou nalačno nehybné, při trávení potravy se prokrví a pohybují se.
· Živiny vstřebané v tenkém střevě:
- bílkoviny – po rozložení na aminokyseliny se vstřebávají v horní části tenkého střeva
- sacharidy – se rozkládají na monosacharidy
- tuky – se musí rozštěpit na glycerol a mastné kyseliny
- vitamíny
- minerální látky
3. Tlusté střevo