Vegetariánství

Charakteristika

 

·       Vegetariánská strava je zaměřena na konzumaci potravin pouze rostlinného původu.

·       Výhrada: Člověk je tzv. všežravec, nikoliv vymezený býložravec. Jeho strava má být pestrá a má obsahovat jak podíl rostlinných, tak i živočišných potravin. Maso je považováno za přirozenou potravinu ve stravě člověka, proto vegetariánskou stravu nelze všeobecně doporučit. Zvláště ne dětem, jejichž  organizmus se ještě vyvíjí.

 

Rozdělení

 

1.   Vegani

Přísné vegetariánství – uznává pouze rostlinnou stravu a vylučuje všechny zdroje potravin živočišného původu.

Rostlinná strava je energeticky málo vydatná a biologicky nedostatečná.

Rostlinné bílkoviny nemohou nahradit potřebu bílkovin živočišných, zčásti se dají nahradit konzumací výrobků ze sóji. Rostlinnou stravou se těžko doplňuje i vitamín B12.

 

2.   Ovolaktovegeteriáni

Vylučují ze své stravy pouze maso, ale konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce, vaječné výrobky, včelí med a potraviny rostlinného původu.


 

3. Laktovegetariáni

Volné vegetariánství – kromě rostlinné stravy konzumují i mléko, mléčné výrobky a včelí med.  Jde tedy o stravu bez masa (potrava, k jejímuž získání je nutno usmrtit živého tvora), avšak lze z ní sestavit plnohodnotný jídelníček.

 

4.   Semivegetariáni

Nejedí maso velkých jatečních zvířat (červené maso).

Jedí maso drůbeže, ryb, dále konzumují mléko a vejce, rostlinné produkty zejména zeleninu.

1 – 3 krát týdně dodržují zcela bezmasý den.