Charakteristika
· Vegetariánská strava je zaměřena na konzumaci potravin pouze rostlinného původu. · Výhrada: Člověk je tzv. všežravec, nikoliv vymezený býložravec. Jeho strava má být pestrá a má obsahovat jak podíl rostlinných, tak i živočišných potravin. Maso je považováno za přirozenou potravinu ve stravě člověka, proto vegetariánskou stravu nelze všeobecně doporučit. Zvláště ne dětem, jejichž organizmus se ještě vyvíjí.
Rozdělení
1. VeganiPřísné vegetariánství – uznává pouze rostlinnou stravu a vylučuje všechny zdroje potravin živočišného původu. Rostlinná strava je energeticky málo vydatná a biologicky nedostatečná. Rostlinné bílkoviny nemohou nahradit potřebu bílkovin živočišných, zčásti se dají nahradit konzumací výrobků ze sóji. Rostlinnou stravou se těžko doplňuje i vitamín B12.
2. OvolaktovegeteriániVylučují ze své stravy pouze maso, ale konzumují mléko, mléčné výrobky, vejce, vaječné výrobky, včelí med a potraviny rostlinného původu.
3. Laktovegetariáni Volné vegetariánství – kromě rostlinné stravy konzumují i mléko, mléčné výrobky a včelí med. Jde tedy o stravu bez masa (potrava, k jejímuž získání je nutno usmrtit živého tvora), avšak lze z ní sestavit plnohodnotný jídelníček.
4. SemivegetariániNejedí maso velkých jatečních zvířat (červené maso). Jedí maso drůbeže, ryb, dále konzumují mléko a vejce, rostlinné produkty zejména zeleninu. 1 – 3 krát týdně dodržují zcela bezmasý den. |
![]() |