Progresivní přípravy pokrmů

 

 

Charakteristika

·       Představuje hlavně centralizaci výroby, což je vlastně soustředění výroby z několika malých provozoven do jedné velké provozovny tj. výrobny.

·       Centralizace se zaměřuje na výrobu produktů moderními metodami.

·       Centrální výrobny zajišťují zásobování závodních a školních jídelen a prodejen.

 

Zahrnuje výrobu

 

1.   Conveniencí

-         sušené směsi a výrobky firem Vitana, Magi, Knor

 

2.   Chlazených pokrmů

-         po výrobě se ihned šokově chladí na 2 °C (tj. velmi rychle)

-         záruka je 72 hod

 

3.   Mražených pokrmů a výrobků

-         po úpravě se ihned zchlazují a pak zmrazují při teplotě – 56 °C

-         skladujeme při teplotě – 18 °C

 

4.   Konzervovaných pokrmů

-         poléky, masa, masné výrobky, bezmasé pokrmy

 

5.   V předpřípravnách  brambor a zeleniny

 

 

 

 

 

 

Výhody centralizované výroby

 

q       Snižuje náklady na výrobu

q       Nahrazuje rozptýlenou výrobu

q       Zvyšuje využití strojů  a zařízení

q       Lépe využívá skladovacích prostor

q       Snižuje spotřebu paliv a energie

q       Zvyšuje produktivitu práce

q       Snižuje cenu výrobku

q       Využívá nových vědeckých poznatků

q       Zajišťuje vyšší hygienu při výrobě a odborný dozor

q       Zajišťuje rozbor potravin před výrobou a po výrobě

 

 

 Převoz výrobků

 

-         v chladících a mrazících vozech

-         v uzavřených dodávkových vozech

 

 

Specializace výroby se týká

 

-         studené kuchyně

-         centrální loupárny brambor

-         výrobny masných polotovarů

-         cukrářské výrobny

-         výrobny rybích výrobků

-         výrobny chlazených a mrazených jídel