Progresivní přípravy pokrmů
Charakteristika
· Představuje hlavně centralizaci výroby, což je vlastně soustředění výroby z několika malých provozoven do jedné velké provozovny tj. výrobny.
· Centralizace se zaměřuje na výrobu produktů moderními metodami.
· Centrální výrobny zajišťují zásobování závodních a školních jídelen a prodejen.
1. Conveniencí
- sušené směsi a výrobky firem Vitana, Magi, Knor
2. Chlazených pokrmů
- po výrobě se ihned šokově chladí na 2 °C (tj. velmi rychle)
- záruka je 72 hod
3. Mražených pokrmů a výrobků
- po úpravě se ihned zchlazují a pak zmrazují při teplotě – 56 °C
- skladujeme při teplotě – 18 °C
4. Konzervovaných pokrmů
- poléky, masa, masné výrobky, bezmasé pokrmy
5. V předpřípravnách brambor a zeleniny
q Snižuje náklady na výrobu
q Nahrazuje rozptýlenou výrobu
q Zvyšuje využití strojů a zařízení
q Lépe využívá skladovacích prostor
q Snižuje spotřebu paliv a energie
q Zvyšuje produktivitu práce
q Snižuje cenu výrobku
q Využívá nových vědeckých poznatků
q Zajišťuje vyšší hygienu při výrobě a odborný dozor
q Zajišťuje rozbor potravin před výrobou a po výrobě
Převoz výrobků
- v chladících a mrazících vozech
- v uzavřených dodávkových vozech
Specializace výroby se týká
- studené kuchyně
- centrální loupárny brambor
- výrobny masných polotovarů
- cukrářské výrobny
- výrobny rybích výrobků
- výrobny chlazených a mrazených jídel