Nákazy z potravin

 

Potrava může být pro člověka i škodlivá a to různým způsobem.

 

1.   Nejznámější a nejčastější jsou otravy jedovatými houbami

-         potravina může být nebezpečná škodlivými příměsemi viz. Škodliviny v potravinách

 

2.   Potravinové viry mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity

-         nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě primární nebo sekundární nákazy

-         primární nákazy – maso z nemocných zvířat

-         sekundární nákazy – choroboplodné zárodky se dostanou do potravin v průběhu jeho zpracování  např. z rukou, z nádob, z vody apod.

 

3.   Nesprávně kombinovaná potraviny – alergie

-         organismus nesnáší některé potraviny

 

 

K hromadným infekčním onemocněním patří:

 

-         břišní tyfus a paratyfus – do potravin se dostane od nemocných lidí, velmi často se přenáší mlékem

-         salmonelóza – je způsobena baktériemi rodu Salmonella, zdrojem onemocnění jsou potraviny živočišného původu – maso, mléko, kachní vejce

-         stafylokoková toxikóza – otrava – způsobují obvykle hnisavé záněty, zdrojem může být mléko od krávy

-         botulismus – nastává nejčastěji po požití nesprávně konzervovaných potravin

-         dyzentérie – je střevní onemocnění při nedostatečné hygieně rukou

-         infekční zánět jater – virové onemocnění přenesené potravinami, zdroj nákazy se hledá velmi těžce, protože od infikování až po prvé příznaky uplyne několik týdnů

 

 

Prevence

 

-         spočívá především ve správné veterinární  a hygienicko-epidemiologické kontrole

-         velmi důležitá je kontrola při porážce, při distribuci mléka, při výrobě a zpracování potravin

-         důležitá je kontrola dodržování hygienických zásad při přípravě pokrmů

 

Kritéria kontroly jsou obsažena v zákonech, předpisech, vyhláškách a pokynech o hygienické a protiepidemiologické péči, o zdraví lidí a ochraně zdravých životních podmínek, vydaných ministerstvem zdravotnictví.