Nákazy z potravin
Potrava může být pro člověka i škodlivá a to různým způsobem.
1. Nejznámější a nejčastější jsou otravy jedovatými houbami
- potravina může být nebezpečná škodlivými příměsemi viz. Škodliviny v potravinách
2. Potravinové viry mohou být přenášeny viry, mikroby a parazity
- nákaza z potravin se může dostat do těla ve formě primární nebo sekundární nákazy
- primární nákazy – maso z nemocných zvířat
- sekundární nákazy – choroboplodné zárodky se dostanou do potravin v průběhu jeho zpracování např. z rukou, z nádob, z vody apod.
3. Nesprávně kombinovaná potraviny – alergie
- organismus nesnáší některé potraviny
- břišní tyfus a paratyfus – do potravin se dostane od nemocných lidí, velmi často se přenáší mlékem
- salmonelóza – je způsobena baktériemi rodu Salmonella, zdrojem onemocnění jsou potraviny živočišného původu – maso, mléko, kachní vejce
- stafylokoková toxikóza – otrava – způsobují obvykle hnisavé záněty, zdrojem může být mléko od krávy
- botulismus – nastává nejčastěji po požití nesprávně konzervovaných potravin
- dyzentérie – je střevní onemocnění při nedostatečné hygieně rukou
- infekční zánět jater – virové onemocnění přenesené potravinami, zdroj nákazy se hledá velmi těžce, protože od infikování až po prvé příznaky uplyne několik týdnů
- spočívá především ve správné veterinární a hygienicko-epidemiologické kontrole
- velmi důležitá je kontrola při porážce, při distribuci mléka, při výrobě a zpracování potravin
- důležitá je kontrola dodržování hygienických zásad při přípravě pokrmů
Kritéria kontroly jsou obsažena v zákonech, předpisech, vyhláškách a pokynech o hygienické a protiepidemiologické péči, o zdraví lidí a ochraně zdravých životních podmínek, vydaných ministerstvem zdravotnictví.