Nadbytek bílkovin, tuků a sacharidů ve stravě

 

 

Nadbytek bílkovin

·       Nadměrný podíl bílkovin ve stravě není přímo škodlivý, ale je zbytečný a neúčelný.

·       Bílkoviny se neukládají v těle do zásoby jako např. tuky.

 

 

Nadbytek tuků

·       Projevuje se obezitou, přílišná tučná strava vede k řadě onemocnění a vyvolává civilizační choroby – např. onemocnění cév.

·       Tuk se ukládá pod kůži a okolo vnitřností.

 

 

Nadbytek sacharidů

·       Neúčelně vysoký přívod sacharidů je škodlivý.

·       Nadbytečné množství se mění v tuk. Zvyšuje-li se hladina tuku, vzniká obezita.

·       Sacharidy ovlivňují výskyt zubního kazu a zvyšují nároky na potřebu např. vitamínu B1.