Makrobiotická strava

 

Charakteristika

·       Název pochází z řeckého jazyka – Makros – velký, dlouhý; Bios – život

·       Ze stravy se zcela vylučuje mléko, ovoce pocházející z jiného klimatického pásma.

·       Příjem nápojů je omezen na minimum.

 

Makrobiotiky rozdělujeme dle podnebního pásma

 

1.   Žijící ve vnitrozemí

-         hlavní součástí stravy jsou celozrnné obilniny – ve formě neopracovaných zrn, zelenina, luštěniny, semena – ořechy, slunečnice, dýně, len, sezam, ovoce, maso ryb a mořských živočichů, drůbeže, vejce

-         tekutiny – pramenitá voda, bylinné čaje, obilninové kávy

 

2.   Žijící v přímořských oblastech

-         mořské řasy, mořští živočichové, ovoce a zelenina rostoucí v jejich podnebí

 

Makrobiotici nekonzumují

 

-         drogy a chemické prostředky

 

-         alkohol

 

-         jednoduché cukry, umělá sladidla

 

-         bílou mouku

 

-         u nás tropické ovoce

 

-         maso savců a masožravců