Duté orgány

 

1.   Dutina ústní

-         je první částí trávicí trubice

-         v předu je ohraničena dásněmi a zuby, nahoře patrem

-         její důležitou částí jsou zuby a jazyk

 

2.   Hltan

-         při polykání se rozžvýkaná a slinami promíchaná potrava posouvá pohybem svaloviny jazyka do hltanu

 

3.   Jícen

-         stahováním svalstva hltanu se potrava posouvá do jícnu a jícnem do žaludku

 

4.   Žaludek

-         je vakovitě rozšířená část trávicí trubice ve tvaru J

-         od jícnu je oddělený svěračem

-         v dolní části je od dvanáctníku oddělený podobným svěračem, tzv. vrátníkem

-         v žaludku se vstřebává např. alkohol, některé jedy a část solí

-         vnitřní vrstvu žaludku tvoří sliznice, která vylučuje žaludeční šťávy

-         denně jí vyprodukuje 1 – 2 litry

-         v žaludku se vstřebává např. alkohol, některé jedy a část solí

-         žaludeční šťáva obsahuje některé enzymy, kyselinu chlorovodíkovou a hlen mucin

 

·       Enzymy

Pepsin – štěpí bílkoviny na jednodušší látky

Chymozin – sráží bílkoviny z mléka

Žaludeční lipázy – štěpí tuk

 

 

 

·       Kyselina chlorovodíková

Mění enzym pepsin na účinnou formu – účinný pepsin ničí choroboplodné zárodky a zabezpečuje lehčí vstřebávání některých minerálních látek. Jednoduše řečeno – chemicky upravuje stravu tak, aby byla lépe stravitelná.

 

5.   Tenké střevo

-   je dlouhý, trubicovitý, kuličkovitě složený útvar

-         jeho průměr je přibližně 3 – 4 cm a jeho délka je 3 – 5 m

-         zde probíhá podstatná část procesů trávení a vstřebávání živin

-         stěna se skládá ze čtyř vrstev a je poseta nespočetným množstvím prstovitých výběžků, které nazýváme střevní klky

-         po délce se rozděluje na tři části: dvanáctník, lačník a kyčelník

 

·       Dvanáctník

Je dlouhý asi 25 cm

Do dvanáctníku vyúsťují vývody žlučovodu a slinivky břišní

 

·       Lačník

Kličky jsou umístěny v levé horní části břišní dutiny

Potrava probíhá poměrně rychle

 

·       Kyčelník

Kličky kyčelníku jsou umístěné v pravé dolní části dutiny břišní

 

Funkce střeva se dělí na:

-         pohybovou

-         vylučovací

-         vstřebávací

 

 

 

Pohyby

-         střevem probíhají posunovací pohyby – peristaltické, jimiž se posunuje střevní obsah

-         pokud se pohyby zrychlují, obsah se nestačí strávit a vstřebat a vzniká průjem

-         pokud se pohyby utlumí vzniká zácpa

 

Vylučování

-         se děje pomocí střevní šťávy, jejíž součástí jsou enzymy:

·       erepsin – dokončuje štěpení bílkovin

·       sacharáza, maltáza a laktáza – štěpí sacharidy na jednodušší monosacharidy

·       lipáza – štěpí tuk

 

Vstřebávání

-         resorpční schopnost

-         v tenkém střevě se vstřebává podstatná část látek z potravy

 

6.   Tlusté střevo

-         je pokračováním tenkého střeva

-         jeho průměr je 5 cm

-         jeho jednotlivé části tvoří obrácené písmeno U

-         začíná vzestupnou částí, na níž je zavěšen červovitý výběžek tj. slepé střevo

-         obsah, který se dostává do tlustého střeva se nazývá tráveninou

-         vstřebává se zde především voda

-         tlusté střevo je zakončeno konečníkem, který vyúsťuje z těla