Duté orgány
1. Dutina ústní
- je první částí trávicí trubice
- v předu je ohraničena dásněmi a zuby, nahoře patrem
- její důležitou částí jsou zuby a jazyk
2. Hltan
- při polykání se rozžvýkaná a slinami promíchaná potrava posouvá pohybem svaloviny jazyka do hltanu
3. Jícen
- stahováním svalstva hltanu se potrava posouvá do jícnu a jícnem do žaludku
4. Žaludek
- je vakovitě rozšířená část trávicí trubice ve tvaru J
- od jícnu je oddělený svěračem
- v dolní části je od dvanáctníku oddělený podobným svěračem, tzv. vrátníkem
- v žaludku se vstřebává např. alkohol, některé jedy a část solí
- vnitřní vrstvu žaludku tvoří sliznice, která vylučuje žaludeční šťávy
- denně jí vyprodukuje 1 – 2 litry
- v žaludku se vstřebává např. alkohol, některé jedy a část solí
- žaludeční šťáva obsahuje některé enzymy, kyselinu chlorovodíkovou a hlen mucin
· Enzymy
Pepsin – štěpí bílkoviny na jednodušší látky
Chymozin – sráží bílkoviny z mléka
Žaludeční lipázy – štěpí tuk
· Kyselina chlorovodíková
Mění enzym pepsin na účinnou formu – účinný pepsin ničí choroboplodné zárodky a zabezpečuje lehčí vstřebávání některých minerálních látek. Jednoduše řečeno – chemicky upravuje stravu tak, aby byla lépe stravitelná.
5. Tenké střevo
- je dlouhý, trubicovitý, kuličkovitě složený útvar
- jeho průměr je přibližně 3 – 4 cm a jeho délka je 3 – 5 m
- zde probíhá podstatná část procesů trávení a vstřebávání živin
- stěna se skládá ze čtyř vrstev a je poseta nespočetným množstvím prstovitých výběžků, které nazýváme střevní klky
- po délce se rozděluje na tři části: dvanáctník, lačník a kyčelník
· Dvanáctník
Je dlouhý asi 25 cm
Do dvanáctníku vyúsťují vývody žlučovodu a slinivky břišní
· Lačník
Kličky jsou umístěny v levé horní části břišní dutiny
Potrava probíhá poměrně rychle
· Kyčelník
Kličky kyčelníku jsou umístěné v pravé dolní části dutiny břišní
Funkce střeva se dělí na:
- pohybovou
- vylučovací
- vstřebávací
Pohyby
- střevem probíhají posunovací pohyby – peristaltické, jimiž se posunuje střevní obsah
- pokud se pohyby zrychlují, obsah se nestačí strávit a vstřebat a vzniká průjem
- pokud se pohyby utlumí vzniká zácpa
Vylučování
- se děje pomocí střevní šťávy, jejíž součástí jsou enzymy:
· erepsin – dokončuje štěpení bílkovin
· sacharáza, maltáza a laktáza – štěpí sacharidy na jednodušší monosacharidy
· lipáza – štěpí tuk
Vstřebávání
- resorpční schopnost
- v tenkém střevě se vstřebává podstatná část látek z potravy
6. Tlusté střevo
- je pokračováním tenkého střeva
- jeho průměr je 5 cm
- jeho jednotlivé části tvoří obrácené písmeno U
- začíná vzestupnou částí, na níž je zavěšen červovitý výběžek tj. slepé střevo
- obsah, který se dostává do tlustého střeva se nazývá tráveninou
- vstřebává se zde především voda
- tlusté střevo je zakončeno konečníkem, který vyúsťuje z těla