Výživa dětí a mladistvých
· Dětsky organismus se v mnohém liší od organismu dospělého člověka.
· Fyziologické nároky rostoucího a dospívajícího organismu kladou rozdílné požadavky na množství a složení stravy.
· Základní specifikou organismu dítěte je jeho růst a zvětšování tělesné hmotnosti.
· Intenzita růstu je v jednotlivých fázích vývoje odlišná a podle toho také vyžaduje rozdílný přísun živin.
1. První místo zaujímá přísun bílkovin, které jsou základem struktury tkání.
2. Z minerálních látek má vysoké nároky na vápník.
3. Má vyšší nároky na energetickou spotřebu, proto zvyšujeme přísun sacharidů a tuků.
4. Současně vzrůstá potřeba vitamínů.
· Potravu vybíráme tak, aby nejméně zatěžovala trávení a aby její přísun byl pravidelný a častější.
· Každé období vývinu dítěte i mládeže má své specifické nároky na výživu.
q V období kojení přijímá dítě přirozenou stravu – mateřské mléko. Je-li mléka nedostatek, kojenec se přikrmuje tzv. umělou výživou (upravené kravské mléko). Do šesti měsíců věku dítěte se má přejít na pestrou kojeneckou stravu.
q Batolatům,tj. mezi 1. až 3. rokem života dítěte, se strava přibližuje stravě dospělých.
q V předškolním věku, tj. mezi 3. a 6. rokem života dítěte, se strava přibližuje rovněž stravě dospělých.
q Školní věk, tj. 11. až 15. let, je velmi dlouhé období. Dětský organismus se vyvíjí bouřlivě a je kritickým obdobím dospívání – puberta. Většina mládeže využívá možnosti společného stravování.
q Toto období charakterizují některé zvláštnosti, jímž se musí přizpůsobit stravovací podmínky.
q V počátečním období roste organismus do výšky, později postava zesílí. Zde se objevují výrazné rozdíly mezi pohlavím.
q U děvčat vznikají nároky na látkovou výměnu mezi 12. – 13. rokem, u chlapců tyto nároky vznikají o něco později.
q V tomto věku je velmi důležitý harmonický a rovnoměrný rozvoj tělesných a duševních schopností mladého organismu.
q Po skončení školní docházky se mládež začíná diferencovat podle pracovního zařazení. Jednu skupinu tvoří mladí lidé, kteří pokračují ve studiu, druhou skupinu tvoří pracující dorost.
Ø V tomto období musíme při zajišťování přísunu stravy počítat i s některými psychologickými faktory. Někdy se snaží nesprávně ovlivňovat svou tělesnou hmotnost.