Vitamíny rozpustné ve vodě

 

Vitamín

Zdroje

Význam

Nedostatek

B1

 

Tiamin

Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina

K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva

Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady

B2

 

Riboflavin

Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina

Nutný pro růst a obnovu buněk

Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny

B6

 

Pyridoxin

Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina

Uplatňuje se při látkovém metabolismu

Kožní choroby, nervové poruchy

B12

 

Kobalamin

Pouze v živočišných zdrojích – játra

Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, CNS a trávicí soustavu

Zhoubná anémie – chudokrevnost

C

 

Kyselina askorbová

 

Ničí se varem!

Vyskytuje se převážně v rostlinných zdrojích: rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů

Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu

Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje; neukládá se, je nutné ho doplňovat

PP

 

Kyselina nikotinová

Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny

Činnost nervstva, prevence pelagry

Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a NS

H

 

Biotin

Jsou velmi rozšířené

Hypovitaminóza se nevyskytuje