Vitamíny rozpustné ve vodě
Vitamín |
Zdroje |
Význam |
Nedostatek |
B1
Tiamin |
Pivovarské kvasnice, ovesné vločky, luštěniny, vepřové maso, srdce, slezina |
K přeměně glycidů, činnost nervstva a kosterního svalstva |
Nervová choroba „beri-beri“, změny nálady |
B2
Riboflavin |
Maso, vejce, droždí, luštěniny, zelenina |
Nutný pro růst a obnovu buněk |
Změny na ústech, jazyce, trhliny v koutcích úst, kožní změny |
B6
Pyridoxin |
Vnitřnosti, vepřové maso, ryby, droždí, luštěniny, klíčky, ořechy, zelenina |
Uplatňuje se při látkovém metabolismu |
Kožní choroby, nervové poruchy |
B12
Kobalamin |
Pouze v živočišných zdrojích – játra |
Důležitý pro tvorbu krve, pro buňky, kostní dřeň, CNS a trávicí soustavu |
Zhoubná anémie – chudokrevnost |
C
Kyselina askorbová
Ničí se varem! |
Vyskytuje se převážně v rostlinných zdrojích: rajčata, šípky, černý rybíz, kapusta, v malém množství i u živočichů |
Zvyšuje celkovou odolnost, zmírňuje opotřebování a stárnutí organismu |
Krvácení dásní, únava, slabost, kurděje; neukládá se, je nutné ho doplňovat |
PP
Kyselina nikotinová |
Vnitřnosti, maso, luštěniny, obiloviny |
Činnost nervstva, prevence pelagry |
Záněty kůže – pelagra, nemoci trávicího systému a NS |
H
Biotin |
Jsou velmi rozšířené |
Hypovitaminóza se nevyskytuje |
|