Vitamíny rozpustné v tucích
Vitamín |
Zdroje |
Význam |
Nedostatek |
A Retinol |
Ž: játra, mléko žloutek, rybí tuk R: v podobě provitamínu – rajčata, rybíz, mrkev, listová zelenina |
Růst lidského těla, činnost oční sítnice, činnost kůže |
Šeroslepost, u dětí zastavuje růst, snížení odolnosti proti nemocem |
D Kalciferol |
Ž: rybí tuk, mořské ryby, máslo, játra |
Podporuje činnost štítné žlázy, reguluje hospodaření organismu s vápníkem |
Křivice, poruchy štítné žlázy |
E Tokoferol |
Ž: máslo, žloutek, játra, R: obilné klíčky, rostlinné oleje, zeleniny |
Ovlivňuje činnost pohlavních žláz, nervstva a svalstva |
Neplodnost, poruchy v těhotenství, Poruchy činnosti svalů |
K Fylochinon |
Listová zelenina |
Důležitý pro srážlivost krve |
Poruchy srážlivosti krve – zvýšená krvácivost |