Vejce
Charakteristika
q Vejce patří vedle masa a mléka mezi nejhodnotnější potraviny.
q Obsahuje látky živící, sytící i ochranné.
q Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vaječné žloutky obsahují cholesterol.
q V současné době jsou oblíbená křepelčí vajíčka pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů.
Složení
§ Bílkoviny 12 %
§ Tuk 12 %
§ Voda 75 %
§ Minerální látky: P, Ca, Fe, S,
§ Vitamíny: A, D, E, K a B2
Struktura vajec
Vejce tvoří: skořápka, blanka, vzduchová bublina, řídký a hustý bílek, poutko, žloutek.
Druhy vajec
Do obchodu jsou dodávaná vejce:
1. Čerstvá – nesmějí být starší 30 dní
2. Chladírenská - uskladněná déle než 60 dnů v chladírnách s teplotou pod 0°C.
3. Konzervovaná:
- ve vápenné vodě nebo ve vodním skle
- sušená
Jakost
Jak se poznají čerstvá vejce?
Přibližné stáří vajec lze určit snadno v 6 % roztoku kuchyňské soli takto:
- vejce staré 1 – 6 dní leží v roztoku na dně vodorovně - vejce stará 11 – 12 stojí v roztoku kolmo na dně - vejce stará asi 16 dní plavou v roztoku - vejce starší 17 dnů vyčnívají tupým koncem z roztoku
|