Vejce

 

Charakteristika

q       Vejce patří vedle masa a mléka mezi nejhodnotnější potraviny.

q       Obsahuje látky živící, sytící i ochranné.

q       Obsahuje plnohodnotné bílkoviny, vaječné žloutky obsahují cholesterol.

q       V současné době jsou oblíbená křepelčí vajíčka pro vysoký obsah minerálních látek a vitamínů.

 

 

Složení

§          Bílkoviny 12 %

§          Tuk 12 %

§          Voda 75 %

§          Minerální látky: P, Ca, Fe, S,

§           Vitamíny: A, D, E, K a B2

 

Struktura vajec

Vejce tvoří: skořápka, blanka, vzduchová bublina, řídký a hustý bílek, poutko, žloutek.

 

Druhy vajec

Do obchodu jsou dodávaná vejce:

1.   Čerstvá – nesmějí být starší 30 dní

2.   Chladírenská - uskladněná déle než 60 dnů v chladírnách s teplotou pod 0°C.

3.   Konzervovaná:

-         ve vápenné vodě nebo ve vodním skle

-         sušená

 

Jakost

 Jak se poznají čerstvá vejce?

 

Přibližné stáří vajec lze určit snadno v 6 % roztoku kuchyňské soli takto:

 

-         vejce staré 1 – 6 dní leží v roztoku na dně vodorovně

-         vejce stará 11 – 12 stojí v roztoku kolmo na dně

-         vejce stará asi 16 dní plavou v roztoku

-         vejce starší 17 dnů vyčnívají tupým koncem z roztoku