Umělá sladidla
Charakteristika
q Nahrazují cukr.
q Dodává pokrmu sladkou chuť, ale nemá žádnou výživnou hodnotu.
q Jsou určena pro nemocné cukrovkou, kteří nesmějí používat cukr.
q Jsou vyráběny ve formě tablet, jako tekutá nebo sypká sladidla.
Druhy
· Sacharín – je třistakrát sladší než cukr. Má nahořklou chuť. Na trhu je pod názvem Dianer a Surkinetten.
· Sorbit – je vhodný pro diabetiky. Na trhu je taky pod názvem Diabit.
· Aspartam – nelze jej použít do tepelně upravovaných pokrmů, teplem se ničí.
· Kandisin – je sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký.
Výhody umělých sladidel
- nepoškozují zuby
- pro diabetiky jsou nenahraditelná
- mohou pomoci při odbourávání přebytečné tělesné hmotnosti