Umělá sladidla

 

Charakteristika

q       Nahrazují cukr.

q       Dodává pokrmu sladkou chuť, ale nemá žádnou výživnou hodnotu.

q       Jsou určena pro nemocné cukrovkou, kteří nesmějí používat cukr.

q       Jsou vyráběny ve formě tablet, jako tekutá nebo sypká sladidla.

 

 

 

Druhy

 

·          Sacharín – je třistakrát sladší než cukr. Má nahořklou chuť. Na trhu je pod názvem Dianer a Surkinetten.

 

·          Sorbit – je vhodný pro diabetiky. Na trhu je taky pod názvem Diabit.

 

·          Aspartam – nelze jej použít do tepelně upravovaných pokrmů, teplem se ničí.

 

·          Kandisin – je sladký sirup bez nežádoucích příchutí, i při vyšších teplotách zůstává sladký.

 

 

Výhody umělých sladidel

-         nepoškozují zuby

-         pro diabetiky jsou nenahraditelná

-         mohou pomoci při odbourávání přebytečné tělesné hmotnosti