Tuky
Vyskytují se v každém živočišném organizmu, zejména pod kůží a na vnitřnostech.
Z hlediska výživy jsou největším zdrojem energie. Doporučená spotřeba je závislá na věku, na pracovním zařazení a klimatických podmínkách. U dětí se má množství tuků rovnat množství bílkovin.
Tuky jsou významné také pro obsah látek - v tuku rozpustné vitamíny A, D, E, K.
Tuky působí v kuchyňské úpravě příznivě:
- dodávají pokrmům příjemnou chuť, vůni, lesk, vzhled i barvu
- pokrmy jsou sytější
- jsou lépe využitelné
Nevhodnou kuchyňskou úpravou, hlavně působením vysokých teplot, se tuk přepaluje a vznikají zdraví škodlivé látky – karcinogeny, které podporují vznik rakoviny.
Rozdělení
1. Podle původu
- živočišné (máslo, sádlo, lůj, rybí tuk)
- rostlinné (oleje, kakaové máslo)
2. Podle konzistence
- tuhé (lůj)
- mazlavé (máslo, sádlo)
- tekuté (oleje – jsou obsaženy v semenech a plodech)