Těstoviny

 

Charakteristika

• jsou výrobky ze syrového těsta, upravené tvarováním a sušené

 

 

Příprava

• z těstovinové pšeničné mouky, hrubé pšeničné mouky

• voda

• vejce, u bezvaječných sójová mouka

 

Význam

• jsou trvanlivé

• snadno a rychle připravitelné

• dobře stravitelné

• mají vysokou energetickou hodnotu, u vaječných i biologickou hodnotu

 

Dělení

1.   Podle složení

-         vaječné ( 3 – 5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1kg mouky)

-         vaječné s mlékem

-         bezvaječné

-         rýžové – nudle, papír, skleněné nudle (z Číny)

 

2.   Podle délky

-   dlouhé

-         středně dlouhé

-         krátké

 

 

3.   Plněné

 

-         Ravioli

-         Tortellini

→  jsou těstoviny plněné hovězím a vepřovým masem, sýrem

 

 4.   Podle barvy

-         červené – barvené rajčatovou šťávou

-         zelené – barvené špenátem

-         oranžová – barvené karotkou

 

 

Pro dietní stravování se používají bezlepkové těstoviny (celiakie – alergie na lepek).

 

Co bychom měli vědět?

Vždy vaříme „al dente“ (z ital. "na zub") tzn., že po uvaření zůstávají na skusu mírně tuhé.