Sůl
Charakteristika
q Sůl není důležitá pouze jako koření, ale má i značnou úlohu ve výživě.
q Dodává minerální látky a podporuje látkovou přeměnu v těle.
q Příliš vysoký příjem soli může organismu škodit.
q Na trh se dodává obohacena jódem.
Sůl kuchyňská – chlorid sodný se vyskytuje v přírodě jako:
1. Sůl kamenná – získává se dolováním, pak se rozemílá na různou hrubost.
2. Sůl mořská – získává se volným vypařováním. Obsahuje přimíšeniny jiných solí, které jí dodávají ostrosti.
Druhy
· Kamenná sůl
· Alpská stolní sůl
· Dietní soli – mají snížený obsah sodíku, mohou být obohaceny draslíkem.
· Krmná nebo průmyslová sůl – je nepoužitelná ke kuchyňským účelům.
Skladování
Sůl je silně hygroskopická, je jí nutno skladovat v suchých prostorách, při nízké vzdušné vlhkosti.