Sůl

 

Charakteristika

q       Sůl není důležitá pouze jako koření, ale má i značnou úlohu  ve výživě.

q       Dodává minerální látky a podporuje látkovou přeměnu v těle.

q       Příliš vysoký příjem soli může organismu škodit.

q       Na trh se dodává obohacena jódem.

 

Sůl kuchyňská – chlorid sodný se vyskytuje v přírodě jako:

 

1.   Sůl kamenná – získává se dolováním, pak se rozemílá na různou hrubost.

2.   Sůl mořská – získává se volným vypařováním. Obsahuje přimíšeniny jiných solí, které jí dodávají ostrosti.

 

 

Druhy

·       Kamenná sůl

·       Alpská stolní sůl

·       Dietní soli – mají snížený obsah sodíku, mohou být obohaceny draslíkem.

·       Krmná nebo průmyslová sůl – je nepoužitelná ke kuchyňským účelům.

 

Skladování

Sůl je silně hygroskopická, je jí nutno skladovat v suchých prostorách, při nízké vzdušné vlhkosti.