Polévkové koření

 

Charakteristika

q       Polévkovým kořením se vylepšuje chuť i vůně polévek a jiných pokrmů.

q       Podle konzistence polévkové koření dělíme na:

-         tekuté (v tmavých lahvích, protože světlo jim škodí)

-         zrnité a tuhé (v kostkách).

 

 

Výroba

Vyrábějí se průmyslově převážně z bílkovinných surovin živočišného i rostlinného původu.

 

a)   tekuté – je to kapalina vyrobená hydrolitickým štěpením živočišných i rostlinných surovin.

-         živočišné suroviny: kazeín, tvaroh, keratin, tuku zbavené škvarky, masová moučka a suché kvasnice

-         rostlinné suroviny: pšeničný, kukuřičný nebo rýžový lepek, obilné klíčky

K těmto látkám se přidává kyselina solná, soda a aktivní uhlí.

Dále se zpracovává sušená zelenina, výtažky z mas, hub a hydrofosforečnan sodný.

 

Jakost

Kvalitní polévkové koření je čiré, bez zákalů a usazenin, ve zředěném stavu má jasnou, zlatohnědou barvu. Příliš pronikavá a ostrá vůně je znakem nedostatečné vyzrálosti výrobku.

 

b) Zrnité a tuhé – získává se zahušťováním tekutého polévkového koření s přidáním jedlé sody, některých druhů koření a výtažků. Na trh se dodává ve formě kostek či polévkové zrnité hmoty.

Bujóny – jsou koncentráty k přípravě polévek a omáček. K běžným druhům na našem trhu patří: Masox, hovězí a slepičí bujón – je polotuhý výrobek z loje, masového extraktu, jedlého oleje, polévkového koření, glutamanu sodného, cukru, soli a  kvasnic.

Rozpuštěný ve vodě poskytuje čirý vývar žluté až hnědé barvy.

 

·       V kuchyni se mohou z obchodního koření, ze zeleniny a jejích natí a z bylin připravit různé kořenící směsi do polévek:

-         jednoduchá směs: nové koření, pepř, bobkový list, tymián, česnek a hřebíček

-         do bílých polévek: černý a bílý pepř, muškátový oříšek, bobkový list, tymián, hřebíček, zázvor

-         směs do bylinkových polévek: lístky lesních fialek, jahodníku, popence, pampelišky, jitrocele, kopřivy, libečku, česneku a petrželky

-         směs do zeleninových polévek: libeček, petržel, tymián, saturejka, celerové listy, tymián, bazalka