Pikantní omáčky

 

Kečup

 

·       Existuje mnoho chuťových variant kečupu. Základní surovinou je rajčatový protlak ochucený kořením.

·       Používá se k ochucení polévek a omáček a jako součást obloh v teplé kuchyni. Pestřejší užití je ve studené kuchyni.

·       Druhy: sladký, ostrý, jemný, chilli

 

 

Worcesterská [voršesterská] omáčka

 

·       Název má podle anglického města Worcestru.

· Vyrábí se z cukru, kuléru, octa, rajčatového protlaku, švestkových povidel, sušených hub, bílého vína, sladového výtažku, česnekového koncentrátu, sladké papriky, hřebíčku, zázvoru, skořice, pepře, estragonu, chilli a pálivé papriky.

·       Dochucujeme studené omáčky, polévky, saláty, majonézy, pokrmy z masa, ryb a zvěřiny.

 

 

Chutney [čatný]

 

·       Pochází z indické kuchyně.

·       Jedná se o protlaky různých druhů ovoce a zeleniny okořeněné tak, aby výsledná chuť byla sladká a přitom palčivá.

·        Mohou se připravit z hrušek, jablek, meruněk.

·  Čeští výrobci nabídli našemu trhu sérii výrobku pod názvem „Chuťovky“ a v podtitulku je vždy uvedeno k jakému masu se hodí – na grilování drůbeže, ke zvěřině, rybám.

 

 

Sójová omáčka

 

·       Vyrábí se z tekutého sójového hydrolyzátu, worcesterské omáčky, cukru, kuléru, přidává se glutaman sodný, sůl, ocet, chilli, víno a výtažek z kvasnic.

·       Používá se na pikantní úpravu masa, drůbeže i ryb.

·       Je charakteristická pro pokrmy čínské kuchyně.

·       Nehodí se pro děti do tří let a pro vysoký obsah soli ani pro osoby trpící vysokým tlakem.

 

 

Majonéza

 

·       Základní hmota třená z oleje a vaječných žloutků je dochucována octem, solí, cukrem a hořčicí.

 

 

Tatarská omáčky

 

·       Je majonéza s velmi jemně nasekanými okurkami, cibulí, kapary  a dalšími přísadami.