Pikantní omáčky
Kečup
· Existuje mnoho chuťových variant kečupu. Základní surovinou je rajčatový protlak ochucený kořením.
· Používá se k ochucení polévek a omáček a jako součást obloh v teplé kuchyni. Pestřejší užití je ve studené kuchyni.
· Druhy: sladký, ostrý, jemný, chilli
Worcesterská [voršesterská] omáčka
· Název má podle anglického města Worcestru.
· Vyrábí se z cukru, kuléru, octa, rajčatového protlaku, švestkových povidel, sušených hub, bílého vína, sladového výtažku, česnekového koncentrátu, sladké papriky, hřebíčku, zázvoru, skořice, pepře, estragonu, chilli a pálivé papriky.
· Dochucujeme studené omáčky, polévky, saláty, majonézy, pokrmy z masa, ryb a zvěřiny.
Chutney [čatný]
· Pochází z indické kuchyně.
· Jedná se o protlaky různých druhů ovoce a zeleniny okořeněné tak, aby výsledná chuť byla sladká a přitom palčivá.
· Mohou se připravit z hrušek, jablek, meruněk.
· Čeští výrobci nabídli našemu trhu sérii výrobku pod názvem „Chuťovky“ a v podtitulku je vždy uvedeno k jakému masu se hodí – na grilování drůbeže, ke zvěřině, rybám.
Sójová omáčka
· Vyrábí se z tekutého sójového hydrolyzátu, worcesterské omáčky, cukru, kuléru, přidává se glutaman sodný, sůl, ocet, chilli, víno a výtažek z kvasnic.
· Používá se na pikantní úpravu masa, drůbeže i ryb.
· Je charakteristická pro pokrmy čínské kuchyně.
· Nehodí se pro děti do tří let a pro vysoký obsah soli ani pro osoby trpící vysokým tlakem.
Majonéza
· Základní hmota třená z oleje a vaječných žloutků je dochucována octem, solí, cukrem a hořčicí.
Tatarská omáčky
· Je majonéza s velmi jemně nasekanými okurkami, cibulí, kapary a dalšími přísadami.