Pečivo
• Z nízkovymletých, zejména pšeničných mouk se vyrábí široký sortiment pečiva různého složení a tvarů.
• Vyrábí se z pšeničné nebo žitné mouky
Podle surovin a způsobu zpracování pekařské pečivo dělíme:
1. Běžné
- beztukové (vodové) – veky, bulky, dalamánky
- mléčné pečivo – rohlíky, housky, žemle, veky
2. Jemné
- výrobky z kynutého těsta – vánočky, koláče, záviny, buchty, hřebeny
- výrobky z listového těsta – záviny, šátečky, hřebeny
- výrobky z křehkého těsta – řezy, košíčky, kolečka
3. Trvanlivé
Perníky, sušenky, piškoty, suchary,oplatky, slané pečivo – různých tvarů a různých příchutí
Co bychom měli vědět?
Na strouhanku používáme jen dobře usušené vodové pečivo, protože tuk obsažený v tukovém pečivu rychle žlukne.