Ocet

Charakteristika

q       Ocet je 4 až 10 % vodní roztok kyseliny octové, která vzniká octovým kvašením tekutin. Ocet obsahuje alkohol.

 

q       Jako suroviny se používají:

-         bílé víno

-         červené víno

-         ovocné víno (mošt)

-         pálenka

-         líh

 

Použití

·       při nakládání ryb

·       nakládání zeleniny

·       při výrobě hořčice

·       k dochucování pokrmů

 

Druhy octa

1.   Kvasný ocet lihový – vyrábí se kysáním zředěného lihu, barví se karamelem.

2.   Pravý vinný ocet – vyrábí se z horších druhů hroznového vína, je nejlepší a nejjemnější pro používání ve studené kuchyni – zálivky a dresinky.

3.   Ovocný ocet – vyrábí se kvašením různých ovocných šťáv – jablkové, hruškové, šípkové.

4.   Ocet obyčejný – vyrábí se ředěním kyseliny octové vodou. Je hrubší, ostré chuti, čirý, bez zákalu a sedlin, má příjemnou chuť a vůni.