Obiloviny

 

Obiloviny jsou semena jednoletých ušlechtilých travin.

Dodávají nám sacharidy.

 

Složení zrna
1. Zárodek – klíček

2. Obal

3. Moučné jádro

 

Složení jádra

voda 15 – 18 %

škrob 60 – 66 %

bílkoviny – lepek 10 – 11 %

tuk 1 – 2 %

celulóza 2 – 3 %

minerální látky 2 – 3 %

vitamíny – skupiny B

 

Druhy

1.   Pšenice – světlé pečivo

-         nejdůležitější plodina

-         zrno se zpracovává na:

 hrubou, jemnou, dehydrovanou krupici

 • hrubou, polohrubou, hladkou mouku

 

2.   Žito – tmavé pečivo

-         výroba celozrnné mouky

-         výroba lihu, škrobu a kávy - Melta

 

3.   Ječmen

-   získávají se kroupy - perličky, mouka a vločky

-         dále ječná káva, slad a sladové výtažky

 

 

4.   Oves

-         výrobky pro dětskou výživu – ovesné vločky

 

5.   Proso

-         po odstranění nestravitelných plev se používá k přípravě     různých pokrmů – jáhly

 

6.   Pohanka

-         se mele na jemnou mouku a krupici, která se hodí k přípravě kaše

 

7.   Kukuřice

-         po rozemletí se používá k přípravě kaší – polenta, na trhu je kukuřičný škrob Maizena

 

8.   Rýže

-         pěstuje se v Asii, Africe, Jižní Amerika

-         před dodáním na trh se rýže loupe, hladí a leští

-         z rýže se získává rýžový škrob, mouka, alkoholické nápoje - pálenka (arak), víno (saké),

Druhy rýže:

Bílá – dlouhozrnná, parboiled, kulatá, jasmínová, basmati

Divoká – Wild rice – černá rýže, která se podává buď samostatně nebo ve směsi s bílou dlouhozrnou rýží. Má ořechovou příchuť. Hodí se k rybám, zvěřině a drůbeži.

Natural – přírodní neleštěná se zbytky slupek. Má zajímavou chuť a vyšší obsah minerálů a vitamínů (pod slupkou). Je doporučována jako surovina zdravé kuchyně.