Nákazy potravin

projevují se zvracením, průjmy, horečkami apod. Vždy je nutné vyhledat lékaře. Nákazy mohou být způsobeny:
|
1. Jedovatými složkami potravin (jedovaté houby, rybí krev). 2. Příměsi potravin – těžké kovy – olovo, rtuť. 3. Infekční napadení potravin – parazity. 4. Nesprávná kombinace potravin - alergie. |
![]() ![]() |
|
Změny potravin způsobují tyto vlivy
a) Plísně – jsou rozpoznatelné pouhým okem, rozrůstají se na povrchu potraviny v podobě vatovitých povlaků bílé, žluté, zelené, hnědočerné až černé barvy. Plísně se tvoří ve vlhkém, nevětraném a teplém prostředí. Ničíme je zahříváním potraviny na bod varu; zamezíme-li přístup vzduchu, omezíme jejich množení. b) Kvasinky – jsou kvasinky, které zkvašují cukr na alkohol a CO2. Vyskytují se ponejvíce na ovoci a ovocných výrobcích. Když se kvašení vyvolá úmyslně, vznikne pivo, víno, droždí a líh. c) Baktérie – napadají maso, zeleninu. Vznikají plyny, které vytvářejí přetlak uvnitř nádoby a nadouvají obaly konzerv. Podle toho poznáme, že je potravina zkažená - nepoživatelná. d) Enzymy – pomáhají u dozrávání ovoce, pokud působení enzymů pokračuje, ovoce přezrává a kazí se.
|
![]() |