Med

 

Charakteristika

q       Med je včelí produkt.

q       Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů.

q       Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou.

q       Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka a při výrobě pečiva a perníku.

q       Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců.

 

 

Složení

o         Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza

o         Bílkoviny

o         Voda

o         Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo

o         Vitamíny – B2, PP, A, K a C

o         Aromatické a barvící látky

o         Enzymy

 

 

Druhy medu

v       Lesní med – tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici.

 

v       Luční med – má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech.

 

v       Lipový med – má žlutavou barvu.

 

v       Akátový med – je skoro bezbarvý až světle žlutý.

 

v       Med z květů ovocných stromů – má světlé odstíny, snadno krystalizuje.

v       Jetelový med – je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně.

 

v       Vřesový med – je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.

 

 Skladování

§          Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny.

§          Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou  + 20 °C.