Med
Charakteristika
q Med je včelí produkt.
q Včely sbírají šťávu z květů a v jejich žlázách se šťáva přeměňuje na med, který ukládají do voskových plástů.
q Med je vysoce energeticky hodnotná potravina, lehce stravitelná, s vysokou biologickou hodnotou.
q Využívá se jako sladidlo, jako pochoutka a při výrobě pečiva a perníku.
q Hodí se pro výživu dětí, rekonvalescentů a sportovců.
Složení
o Cukry – glukóza, fruktóza, sacharóza
o Bílkoviny
o Voda
o Minerální látky – draslík, vápník, hořčík, železo
o Vitamíny – B2, PP, A, K a C
o Aromatické a barvící látky
o Enzymy
Druhy medu
v Lesní med – tmavý: má medově hnědou barvu, chuť po pryskyřici.
v Luční med – má medově žlutou barvu a vůni po lučních květech.
v Lipový med – má žlutavou barvu.
v Akátový med – je skoro bezbarvý až světle žlutý.
v Med z květů ovocných stromů – má světlé odstíny, snadno krystalizuje.
v Jetelový med – je bezbarvý až zlatožlutý, příjemné chuti a vůně.
v Vřesový med – je červené, granátové až červenohnědé barvy, má silnou příjemnou vůni a chuť. Je velmi hustý a zůstává dlouho tekutý.
Skladování
§ Nejvhodnější pro uložení medu jsou skleněné, kameninové a porcelánové nádoby, které musí být dobře uzavřeny.
§ Sklady musí být čisté, bez cizích zápachů, s teplotou + 20 °C.