Luštěniny
Charakteristika
Luštěniny jsou plody bobovitých – motýlokvětých rostlin.
Jsou energeticky velmi hodnotné.
Složení
Bílkoviny 25 %
Sacharidy 50 % - vlákniny
Nerostné látky – Ca, K, P
Vitamíny – B1, A, C, E
Druhy
1.Hrách
- žlutý, zelený, barevná směs
- celý, půlený
- loupaný, neloupaný
2. Fazole
- bílé, barevné, červené, černé
- celé, půlené, drcené
- používáme do salátů, polévek, gulášů
- syrové klíčky se používají rovněž do salátů
- POZOR! fazolové lusky – specialita – řadíme mezi zeleninu
3. Čočka
- je nejlépe stravitelná
- celá, půlená, zlomková
- drobnozrná, velkozrná
- semena světlejších barev jsou mladší a tedy vhodnější ke kuchyňské úpravě
- druhy: čočka Puy – francouzská, nejkvalitnější; Indická hnědá čočka; zelená; červená
4. Cizrna – římský hrách
- pěstuje se v tropech a subtropech
- je podobná hrášku, vrásčitá
- žlutá až dohněda
- použití stejné jako u hrachu
- má jemně oříškovou chuť
5. Sója
- pěstuje se ve více odrůdách, které se liší barvou i velikostí semen
- podobá se fazolím
- je velmi bohatá na plnohodnotné bílkoviny
- dodává se celá, půlená, drcená
- výrobky: - sójové maso, mléko, olej, cukrářské výrobky, sterilované sójové boby
- Tofu (tou-fu): vyrábí se srážením sójového mléka a lisováním vzniká sójový sýr
Zásady při úpravě
• Přebereme a propláchneme
• Namáčíme – pokud vodu neslijeme, získáme větší biologickou hodnotu
• Vaříme
• Dochutíme
• Mechanicky upravíme