Luštěniny

 

Charakteristika

Luštěniny jsou plody bobovitých – motýlokvětých rostlin.

Jsou energeticky velmi hodnotné.

 

Složení

Bílkoviny 25 %

Sacharidy 50 % - vlákniny

Nerostné látky – Ca, K, P

Vitamíny – B1, A, C, E

 

Druhy

1.Hrách

- žlutý, zelený, barevná směs

- celý, půlený

- loupaný, neloupaný

 

2. Fazole

- bílé, barevné, červené, černé

- celé, půlené, drcené

- používáme do salátů, polévek, gulášů

- syrové klíčky se používají rovněž do salátů

- POZOR!  fazolové lusky – specialita – řadíme mezi zeleninu

 

3. Čočka

- je nejlépe stravitelná

- celá, půlená, zlomková

- drobnozrná, velkozrná

- semena světlejších barev jsou mladší a tedy vhodnější ke  kuchyňské úpravě

- druhy: čočka Puy – francouzská, nejkvalitnější; Indická hnědá čočka;  zelená; červená

 

 

 

 

4. Cizrna – římský hrách

- pěstuje se v tropech a subtropech

- je podobná hrášku, vrásčitá

- žlutá až dohněda

- použití stejné jako u hrachu

- má jemně oříškovou chuť

 

5. Sója

- pěstuje se ve více odrůdách, které se liší barvou i velikostí semen

- podobá se fazolím

- je velmi bohatá na plnohodnotné bílkoviny

- dodává se celá, půlená, drcená

- výrobky: - sójové maso, mléko, olej, cukrářské výrobky, sterilované sójové boby

- Tofu (tou-fu): vyrábí se srážením sójového mléka a lisováním vzniká sójový sýr

 

Zásady při úpravě

• Přebereme a propláchneme

• Namáčíme – pokud vodu neslijeme, získáme větší biologickou hodnotu

• Vaříme

• Dochutíme

• Mechanicky upravíme