Lihoviny
I. Rozdělení lihovin
II. Suroviny k výrobě lihu
III. Výroby lihu
IV. Denaturace lihu
V. Charakteristika a tržní druhy lihu
VI. Důležité pojmy k zapamatování
· Lihoviny jsou alkoholické nápoje, které obsahují vyšší či nižší obsah alkoholu – nejméně 15 % a nejvýše 79,5 %.
· Výjimkou je pivo a víno.
I. Rozdělení lihovin
Podle způsobu zpracování
1. Pravé destiláty – ovocné, vinné
2. Řezané destiláty – ovocné, vinné a ostatní
3. Značkové destiláty – slazené, neslazené
4. Konzumní – slazené, neslazené
Podle obsahu cukru
1. Neslazené
2. Slazené – likéry
3. Krémy – tzv. emulzní likéry
II. Suroviny k výrobě lihovin
1. Škrobnaté suroviny – brambory, obilí
2. Cukernaté suroviny – melasa, řepa, cukernaté plody
3. Lihové tekutiny – pivo, víno
![]()
|
|
III. Výroba lihu
- ze škrobnatých surovin
Fáze
1. Příprava sladké zápary
· Oprané brambory nebo obilí se paří v kuželovitém pařáku, při tlaku 2 – 4 atmosféry.
· Stěny buněk popraskají a škrob v nich zmazovatí – vytvoří se kaše.
· Kaše se přečerpá do zapařovacích kádí, kde se ochladí na teplotu 60 °C.
· Přidají se asi 2 % rozmačkaného zeleného sladu, ten obsahuje enzym diastázu, který mění škrob na dobře zkvasitelný sladový cukr.
· Asi po 1 hod je škrob zcukřen a zápara se chladí na 18 – 20 °C.
2. Kvašení zápary
· Zápara se přečerpá do kvasných kádí, přidá se k ní zralý zákvas zvaný holovice a nechá se kvasit.
· Hlavní kvašení nastává asi po 20 hodinách a je dokončeno třetí den.
3. Destilace prokvašené zápary
· Po ukončení kvašení se kapalina destiluje na destilačním přístroji.
· Získává se surový líh a výpalky, které jsou dobrým krmivem pro dobytek.
4. Rafinace surového lihu
· Surový líh obsahuje asi 85 – 95 % etylalkoholu, vodu a nepříjemně páchnoucí vyšší alkoholy, které tvoří tzv. přiboudliny, proto se surový líh dále rafinuje – čistí.
· Nejprve se zředí vodou asi na 50 %.
· Poté se destiluje na destilačním přístroji, přičemž se rozdělí na tři frakce:
- Předek, čili úkap – destilát, který se vydestiluje při nižší teplotě než je bod varu. Používá se k výrobě octa nebo denaturovaného lihu.
- Rafináda – nejjemnější líh – nejlepší část lihu
- Dokap – dává se do lihu na pálení
- z cukernatých surovin
· Ovoce určené k výrobě lihu se rozmačká.
· Menší plody se napěchují do kvasných kádí.
· Rmut se nechá samovolně kvasit v nádobách opatřených kvasnou zátkou.
· Kvašení nejčastěji způsobují divoké kvasinky, které žijí na ovoci.
· Pro rychlejší kvašení se přidávají kultury vinných kvasnic.
· Kvašení je skončeno, když se přestane vyvíjet CO2.
· Pak se rmut destiluje v jednoduchém destilátoru, druhou destilací se získává užitný líh.
Výroba lihu z melasy
· Průmyslový líh se nejčastěji získává z melasy.
· Při výrobě se používá zředěná kyselina sírová a zkváší se holovicí.
· Další postup je stejný jako u výroby lihu z brambor.
- z lihových tekutin
· Základní surovina se pouze destiluje a líh se retifikuje.
IV.Denaturace lihu
· Do čistého lihu se přidají různé látky, které jej činí nepoživatelným.
· Používá se pro technické účely.
V. Charakteristika a tržní druhy lihovin
1. PRAVÉ – ušlechtilé – DESTILÁTY
· Tyto lihoviny obsahují líh jen z příslušného ovocného destilátu – ušlechtilé vinné destiláty.
Vínovice pravá – je destilát z vybraných dovážených hroznů révy vinné, bohatých na buketní látky (Slovinec Brandy)
2. ŘEZANÉ DESTILÁTY
· Základní surovina se mísí – řeže se lihem.
Ø Ovocné řezané destiláty
Hruškovice – je destilát z hruškového vína nebo hruškové břečky řezaný lihem v určitém poměru
Jablkovice – Calvados – je destilát z jablečného vína nebo kvasu řezaná s lihem
Meruňkovice – lihovina z meruňkového destilátu řezaná lihem
Slivovice – vyrábí se ze švestkového destilátu
Ø Vinné řezané destiláty
Vínovice – jsou vyráběny z vinných destilátů s přídavkem vonných a chuťových příměsí – Cognac, Armagnac, Brandy, Vinjak
Ø Ostatní řezané destiláty
Borovička – vyrábí se řezem borovičkového destilátu a lihu
Gin
3. ZNAČKOVÉ DESTILÁTY
· Vyrábějí se podle zvláštních receptur.
Ø Slazené
Karlovarská becherovka – obsahuje asi 20 druhů bylin, vyrábí se v Karlových Varech v různých druzích
Fernet Stock – žaludeční likér
Griotte Jelínek – z višňové šťávy, rumu, borůvkové šťávy a chuťových látek
Lemon Curacao – s vinným destilátem, přísadou citrónové, pomerančové tresti a chuťových látek
Orange Curacao – vinný destilát s pomerančovou chutí
Ø Neslazené
Gin – London Dri Gin, Old Tom Gin, Lemon Gin, Orange Gin
Stará myslivecká – destilát z vínovice s aromatickými látkami
Prostějovská starorežná – z obilného lihu s výtažky bylin a koření
5. KONZUMNÍ LIHOVINY
Ø Slazené
Apricot liguer – sladký likér z meruňkové šťávy, destilátu a tresti, kyseliny citrónové
Curacao – likér ze slupek pomerančů
Griotte – likér z višňové šťávy
Kmínka – likér z kmínové tresti
Ořechový likér – ze zelených vlašských ořechů
Vaječný likér – emulze z vajec a vinného destilátu
Ø Neslazené
Brandy – vyrábí se z vinného destilátu
Gin – z obilného lihu s přísadou borovičkového destilátu
Rum tuzemský – vyrábí se z cukru, tresti a kuléru
Vodka – z retifikovaného lihu a vody
6. LIHOVINY DOVÁŽENÉ
Cognac
· je vinný destilát vyráběný z hroznů francouzské oblasti Cognac. Ostatní vinné destiláty se takto nesmějí nazývat.
· písmena, která se obvykle vyskytují na lahvích, znamenají:
- C – Cognac
- F – fine (jemný)
- P – pale (destilát)
- V – very (velmi)
- E – special
- O – old (strarý)
- S – superior (vynikající)
- X – extra (zvláštní)
V.O. – stáří 5 – 10 let
V.S.O. – stáří 12 – 17 let
V.S.O.P. – stáří 18 – 25 let
X.O. – stáří 25 a více let
Př. Henessy, Larsen Courvisier, Maria Blizard, Martel
Whisky
· základní surovinou pro výrobu je slad sušený rašelinovým kouřem, kouřem z dřevěného uhlí a bukového dřeva
· obilná whisky – vyrábí se ze žita, ječmene, kukuřice, ovsa a ječného sladu
- Irská whisky – má těžkou chuť, silné kouřové aroma, její spotřeba klesá
- Americká whisky
- Kanadská whisky – minimální doba zrání 4 roky, je světlejší a lehčí než ostatní druhy whisky
Obchodní druhy:
· Johny Walker
· Jack Daniels
· Four Roses
· Jim Beam
· Vat 69
· Blafl and White
VI. Důležité pojmy k zapamatování
Denaturace, Dokap, Holovice, Předek, Přiboudliny, Rafinace, Úkap, Výpalky, Zápara