Kypřící prostředky

 

Jsou přípravky, které se přidávají do těsta, aby se zvýšila jeho pórovitost a tím i objem a křehkost těsta. Kypřené pečivo je lépe stravitelné.

 

Droždí

 

• Vyrábí se z melasy – má světle žlutou barvu, příjemnou vůni a mírně nakyslou chuť.

• Obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B.

• Používá se ke kypření těst, do polévek a do pomazánek.

• Skladujeme při teplotě od +4 do +14°C.

 

 

Chemické kypřící prostředky

 

1.   Uhličitan amonný – amonium, nebo-li cukrářské droždí; používá se ke kypření sušenek, křehkých těst a perníků.

2.   Kypřící prášek do pečiva – ke kypření křehkých, třených, palačinkových a piškotových těst, perníku a houskových knedlíků.

3.   Kypřící prášek do perníku –  s přídavkem koření.

4.   Jedlá soda – soda bikarbona – ke kypření jemného pečiva, perníku.

 

Ke kypření se používá také vaječný bílek (sníh), sodová voda a alkohol – rum (koblihy).