Kypřící prostředky
Jsou přípravky, které se přidávají do těsta, aby se zvýšila jeho pórovitost a tím i objem a křehkost těsta. Kypřené pečivo je lépe stravitelné.
Droždí
• Vyrábí se z melasy – má světle žlutou barvu, příjemnou vůni a mírně nakyslou chuť.
• Obsahuje bílkoviny a vitamíny skupiny B.
• Používá se ke kypření těst, do polévek a do pomazánek.
• Skladujeme při teplotě od +4 do +14°C.
Chemické kypřící prostředky
1. Uhličitan amonný – amonium, nebo-li cukrářské droždí; používá se ke kypření sušenek, křehkých těst a perníků.
2. Kypřící prášek do pečiva – ke kypření křehkých, třených, palačinkových a piškotových těst, perníku a houskových knedlíků.
3. Kypřící prášek do perníku – s přídavkem koření.
4. Jedlá soda – soda bikarbona – ke kypření jemného pečiva, perníku.
Ke kypření se používá také vaječný bílek (sníh), sodová voda a alkohol – rum (koblihy).