Koření
![]() |
Charakteristika q Koření jsou různě upravené části některých rostlin. q Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje. q Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny: česnek, křen, cibule, kopr.
|
Nadbytek koření
· Působí dráždivě.
· Nesmí se podávat dětem a lidem s žaludečními, ledvinovými, střevními chorobami a chorobami močových cest.
Do obchodu se dodává:
- celé
- mleté (časem pozbývá vůni)
Skladování
· Skladujeme v dobře uzavřených nádobách, odděleně od jednotlivých druhů a ostatních potravin, aby se neporušila jeho vůně.
Rozdělení koření podle části rostlin
Ø Plody a semena
Ø Kůra
Ø Listy
Ø Květy
Ø Oddenky
Plody a semena
v Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu.
v Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.
v Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.
v Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná.
v Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.
v Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, dochucujeme polévky, těsta a maso.
v Fenykl – podobný jako kmín
v Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek.
v Koriandr – užití stejné jako u anýzu.
v Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny.
Květy
v Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť.
v Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.
v Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.
Listy
v Majoránka – je rozemletá nať, používá se k ochucení masných pokrmů, polévek a uzenářských výrobků.
v Bobkový list – je z listů vavřínu, přidáváme do polévek,omáček a ke konzervovaným okurek.
v Tymián – používá se při přípravě masných pokrmů.
Kůra
v Skořice – na trh se dodává buď v celku do rourky stočená nebo mletá. Uplatňuje se při přípravě pečiva, kompotů a likérů.
Oddenky
v Zázvor – na trh se dodává loupaný, neloupaný a mletý. Používá se při přípravě likérů, cukrovinek a pokrmů.
v Kurkuma – obsahuje žluté, v tuku a lihu rozpustné a zdraví neškodlivé barvivo; užívá se při výrobě másla, margarínů, sýrů a likérů.
v Puškvorec – používá se při výrobě žaludečních likérů, uplatňuje se v cukrářství.
Směsi koření
Obsahují různé druhy podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát.
Druhy
- kari koření
- chilli koření
- směs koření do mletých mas
- grilovací koření
- ďábelská směs
- gulášové koření
- koření na těstoviny a rýži
- houbové koření
- koření na svařování vína
- koření na pizzu