Koření

Charakteristika

q       Koření jsou různě upravené části některých rostlin.

q       Vyznačují se typickou a výraznou chutí i vůní, které jim dodávají éterické oleje.

q       Ke koření můžeme počítat i některé druhy zeleniny: česnek, křen, cibule, kopr.

 

 Nadbytek koření

·          Působí dráždivě.

·          Nesmí se podávat dětem a lidem s žaludečními, ledvinovými, střevními chorobami a chorobami močových cest.

 Do obchodu se dodává:

-         celé

-         mleté (časem pozbývá vůni)

Skladování

·       Skladujeme v dobře uzavřených nádobách, odděleně od jednotlivých druhů a ostatních potravin, aby se neporušila jeho vůně.

 

 Rozdělení koření podle části rostlin

Ø    Plody a semena

Ø    Kůra

Ø    Listy

Ø    Květy

Ø    Oddenky

 

Plody a semena

v   Vanilka – příjemně voňavé koření, užívá se při výrobě cukrovinek, ochucuje kompoty, zmrzliny a čokoládu.

v   Pepř – plody pepřovníku, sklízené v různém stavu zralosti. Rozeznáváme pepř černý, zelený, bílý a červený.

v   Nové koření - bobule se vyznačují příjemnou kořenovou vůní a ostrou štiplavou chutí. Užívá se do různých pokrmů, omáček a polévek.

v   Paprika – má barvící schopnost, pěkně zbarvuje tuky, ve vodě je nerozpustná.

v   Muškátový oříšek a muškátový květ – plod muškátovníku vonného, kořeníme polévky, omáčky, zeleniny.

v   Kmín – má specifickou ostrou vůni a štiplavou chuť, dochucujeme polévky, těsta a maso.

v   Fenykl – podobný jako kmín

v   Anýz – užívá se při přípravě likérů a cukrovinek.

v   Koriandr – užití stejné jako u anýzu.

v   Jalovec – přidává se do marinád, do pálenek, je nezbytný při přípravě zvěřiny.

 

 

Květy

v   Kapary – na trh se dodávají konzervovány v octu nebo soli; mají ostrou, pikantní chuť.

v   Hřebíček – používá se k ochucování kompotů a pečiva.

v   Šafrán – užívá se k přibarvování pokrmů.

 

 

 

 Listy

v   Majoránka – je rozemletá nať, používá se k ochucení masných pokrmů, polévek a uzenářských výrobků.

v   Bobkový list – je z listů vavřínu, přidáváme do polévek,omáček a ke konzervovaným okurek.

v   Tymián – používá se při přípravě masných pokrmů.

 

 

Kůra

v  Skořice – na trh se dodává buď v celku do rourky stočená nebo mletá. Uplatňuje se při přípravě pečiva, kompotů a likérů.

 

 Oddenky

v   Zázvor – na trh se dodává loupaný, neloupaný a mletý. Používá se při přípravě likérů, cukrovinek a pokrmů.

v   Kurkuma – obsahuje žluté, v tuku a lihu rozpustné a zdraví neškodlivé barvivo; užívá se při výrobě másla, margarínů, sýrů a likérů.

v   Puškvorec – používá se při výrobě žaludečních likérů, uplatňuje se v cukrářství.

 

Směsi koření

 Obsahují různé druhy podle speciálních receptur, sůl nebo glutamát.

 Druhy

-         kari koření

-         chilli koření

-         směs koření do mletých mas

-         grilovací koření

-         ďábelská směs

-         gulášové koření

-         koření na těstoviny a rýži

-         houbové koření

-         koření na svařování vína

-         koření na pizzu